INTERVJU: JOHNNY DEPP

Vanessa me osvojila na prvi pogled

Kada se prije četvrt stoljeća nakratko pojavio u “Stravi u Ulici brijestova”, gdje njegov lik ubije Freddy Krueger, rijetko je tko mogli pretpostaviti da će mala debitantska uloga u horor-filmu označiti početak jedne velike karijere. No, iako je Johnny Depp (46), sin konobarice i inženjera, radio sve ono što zvijezda ne bi smjela – izbjegavao je visokobudžetne spektakle, tukao paparazze i odbijao uloge kako bi svirao sa svojim bendom The Kids – talent i karizma doveli su ga do vrha Hollywooda pa je danas jedan od najpoznatijih glumaca na svijetu. Njegova popularnost dosegnula je vrhunac trilogijom “Pirati s Kariba”, no Depp je više cijenio svoju privatnost od slave i glumačkih nagrada. Čak i u mladosti, kad je izlazio s glumicom Winonom Ryder i manekenkom Kate Moss, nije podnosio pitanja o privatnom životu, još manje paparazze koji su ga slijedili svuda po Los Angelesu.

Averzija prema novinarima povećala se nakon što je 1998. upoznao francusku glumicu i pjevačicu Vanessu Paradis te s njom dobio kćer Lily-Rose Melody (10) i sina Johna Christophera (7). Stoga nije čudno što s obitelji živi daleko od paparazza, u francuskom gradiću Le Plan-de-la-Tour, gdje je kupio vilu i vinograd, a u Hollywood dolazi samo radi snimanja ili promocije filmova.

Posljednjih tjedana tako promovira film “Gangsteri”, koji u hrvatska kina dolazi 13. kolovoza. Depp u njemu glumi Johna Dillingera, tridesetih godina prošlog stoljeća najtraženijeg američkog kriminalca. Iako je i prije glumio likove s druge strane zakona, poput dilera droge u “Bijelom prahu”, u djelu redatelja Michaela Manna, sad se prvi put okušao u žanru gangsterskog filma, koji je obilježio zlatno doba Hollywooda.

Volite li gangsterske filmove? – O, da! Odrastao sam gledajući filmove s velikanima kao što su Humphrey Bogart i James Cagney. Obožavam to razdoblje, a pogotovo način na koji su se muškarci i žene odijevali i na koji su izražavali svoju individualnost.

Tko je za vas bio John Dillinger? – Bio je odmetnik poput Jesseja Jamesa, koji mu je u djetinjstvu bio idol. Kako su mu ukrali deset godina života nepravedno ga smjestivši u zatvor, mislim da je nakon izlaska odlučio da će raditi sve što želi. Osjećao je da nema još mnogo vremena. Divim mu se jer je bio običan čovjek koji je ustao protiv sistema.

Je li bio državni neprijatelj ili heroj? – Sigurno nije bio neprijatelj naroda. Pljačkao je banke koje su izrabljivale ljude.

Dillinger je bio ludo zaljubljen u svoju djevojku Billie Frechette. Možete li se poistovjetiti s njim? – Naravno. Sjećam se da me jednom u Parizu zaintrigirala djevojka, iako sam joj vidio samo leđa i vrat. Onda se okrenula i pogledala me i iste sekunde sam bio gotov. Bila je to Vanessa. Nakon jedanaest godina osjećam se jednako zaljubljeno kao i toga dana.

Vrlo brzo ste dobili prvo dijete. Jeste li odmah znali da s njom želite zasnovati obitelj? – Nadao sam se da je Vanessa “ona prava”. Kad ste mladi i zaljubljeni, uvijek mislite da ćete s osobom s kojom ste u vezi provesti ostatak života. No, često nije tako, a vi ste previše zaljubljeni da biste to primijetili. Kad sada pogledam unatrag, drago mi je što nisam imao djecu dok nisam upoznao Vanessu.

Jedan ste od najpoznatijih glumaca na svijetu. Kako se nosite s tim pritiskom? – Nikada se na to ne možete naviknuti. Zato rijetko izlazim. Razumijem obožavatelje i cijenim njihovo zanimanje, ali postoje granice. Ako moram birati između izlaska u grad, gdje će neprestano buljiti u mene, i sjedenja kod kuće, draže mi je ostati kod kuće.

Kamo onda odlazite kad ne želite da vas itko prepozna? – Jedna od najboljih investicija bila mi je kupnja otočića na Karibima. Na njemu se mogu odmarati s obitelji bez bojazni da će me tko fotografirati ili upirati prstom u mene. Kad smo ondje, ne radimo apsolutno ništa. Namjerno za djecu nemamo nijednu igračku pa oni uživaju u prirodi. Najzanimljivije im je praviti kućice od školjki.

Znate li još koga među kolegama tako privrženog obitelji? – Naravno, jedan od njih je Christian Bale, s kojim glumim u “Gangsterima”. Obojica smo inače šutljivi, ali kad smo zajedno, ne možemo prestati pričati o djeci. Čini mi se da je on sjajan otac, a to je najviše čemu bi svaki muškarac trebao težiti. Divim mu se i kao glumcu, i kao čovjeku i kao roditelju.

Još niste pogledali “Gangstere”. Znači li to da se ne volite gledati na filmu? – Ako mogu izbjeći svoj lik u ogledalu dok ujutro perem zube, učinit ću to sa zadovoljstvom. Sigurnost pronalazim u neznanju. Naravno, morate biti svjesni što se događa oko vas, ali ne trebate sve preispitivati i razmišljati jeste li dobro odlučili. Obožavam snimati film, ali ne volim biti svjestan konačnog proizvoda. Ne volim znati da je gotovo.

Koja je tajna vašeg mladolikog izgleda? – Bezgrešan život. Ako možete izbjeći vino, učinite to. Izbjegavajte i druga alkoholna pića. Nipošto nemojte pušiti, ni cigarete ni bilo što drugo. Samo sjedite kod kuće i gledajte reality showove. Tako ja živim. Naravno, šalim se.

Koliko vas je slava promijenila? – Prvih dvadeset godina karijere snimao sam filmove za koje su u Hollywoodu mislili da će propasti. Cijelo to vrijeme govorili su za mene da ću uništiti svaki film. Vjerojatno bi tako bilo i danas da nisam dobio ulogu u filmu “Pirati s Kariba”. Kad sam pročitao scenarij, pomislio sam da bi mojoj djeci bilo zabavno vidjeti me kako glumim gusara pa sam prihvatio ulogu. Pripremao sam se za nju kao i za prijašnje, ali film je postigao golem uspjeh i potpuno promijenio moj život.

Lucy O’Loughlin/Bang

Linker
26. travanj 2024 22:33