ZNOJENJE KOJE VOLITE

Užitak na sto Celzijevih stupnjeva

Kako prepoznati ‘saunista’? Po vitalnosti i po glatkoj koži bez bora u dobi kada bi ih već trebali imati dosta. Sudeći prema finskoj poslovici koja kaže da su ‘saune ljekarne za siromašne’, možemo pretpostaviti kakav blagotvoran učinak ima sauna na tijelo i na duh: na visokoj temperaturi (45 do 100 stupnjeva) šire se kapilare te se koža bolje prokrvljuje, pore se otvaraju i počinje obilno znojenje. Zbog niske razine vlage znoj brzo ispari, a s njim i svi toksini, što je blagodat za cijeli organizam – pa tako i za kožu.

U petnaest minuta, što je minimum ‘sauniranja’ da bi se postigao neki efekt, koža postane dobro prokrvljena i spremna za prihvat hranjivih tvari.

Ako stanemo na vagu nakon izlaska iz saune, kazaljka može pokazati čak kilogram i pol manje, ali to nije gubitak masnih naslaga nego tekućine, što se brzo nadoknadi.

No, to ne znači da sauna nije korisna za ljepotu: obilno znojenje dubinski čisti kožu, a nagle promjene temperature izvrsno djeluju na njezin tonus. A kako se istodobno potiče cirkulacija, sauna u kombinaciji s drugim tretmanima pomaže u borbi protiv celulita.

Kad govorimo o saunama, većina prvo pomisli na finsku (suhu), a sljedeća asocijacija je turska (parna) kupelj. To je ujedno njihova osnovna podjela, a dijele se još i prema raznim kombinacijama vlažnosti i temperatura, te po sadržajima koje nude. U saunama diljem svijeta uobičajena je aromatična njega, i to onim biljem koje je karakteristično za tu regiju i kulturu. Tako su u našim krajevima karakteristične metvica i lavanda, dok je šibanje grančicama breze dio tradicije u Finskoj. Taj bolni užitak prepuštamo najizdržljivijima, a u suhoj sauni u našim krajevima dovoljno je u vodu za polijevanje ili u aromalampicu ukapati malo eteričnih ulja. Danas se u saune uvode kromoterapija (terapija bojama) te muzikoterapija – katkad uz Mozarta, nekad Enyju ili uz zvukove i šumove snimljene u prirodi. Prirodno svjetlo idealno je u saunama, a zanimljivi su i novi sustavi rasvjete u kojima se boje i intenzitet svjetla mijenjaju ovisno o temperaturi i vlazi.

Prije ulaska u saunu, tijelo mora biti suho i pripremljeno, a najbolja priprema je plivanje jer ravnomjerno u cijelom tijelu potiče cirkulaciju. Prvo uđite u saunu s 5-13% relativne vlage i temperaturom zraka od 45 stupnjeva, najbolje s vlažnom kosom jer se tako bolje podnosi toplina: prvi put zadržite se pet minuta, pa svaki sljedeći boravak produljite za pet minuta, dok ne stignete do uobičajenih 20-25 minuta. Nakon saune najbolja je mlaka, kratka kupka ili mlaki tuš, potom slijedi odmor na toplom, i onda – tko je naviknuo – postupak se može ponoviti. Tijekom odmora treba piti mnogo mineralne vode bogate oligoelementima, indijski čaj ili sokove od južnog voća, kako bi se nadoknadila tekućina i mineralne soli izgubljeni znojenjem.

Njega nakon saune može biti aromatična kupka, masaža ili hidratantna njega kremama i losionima, no tijekom sauniranja – ništa.

Finska sauna

Temperatura: 90-100 stupnjeva, vlažnost: do 15 posto.

Najpoznatija vrsta saune, u kojoj vrućina i niska razina vlage pogoduju jačanju imuniteta. Najzabavniji dio rituala je polijevanje hladnom vodom iz vjedra, tuš hladnom kišom, ili čak – valjanje po snijegu, kako to rade Finci. Povoljno utječe na lokomotorni sustav i ublažava stres.

Biosauna

Temperatura: 50-60 stupnjeva, vlažnost: 10-15 posto.

Varijanta finske saune, kojoj je glavni adut – aromaterapija. Eterično ulje koje se isparava iz lampe ili kroz sistem saune, opušta mišiće, pročišćava kožu i dišne puteve. Preporučuje se duboko disanje za potpun efekt.

Kromoterapijska sauna

Temperatura zraka: 80-90 stupnjeva, vlažnost: 10 do 15 posto.

Terapija bojama uz efekt saune stimulira psihu, a samim time djeluje opuštajuće na tijelo. Crvena, žuta, zelena i plava te njihove frekvencije imaju terapeutski učinak na organizam.

Slana sauna

Temperatura: 60-65 stupnjeva, vlažnost: 15 posto.

Nakon početnog 15-minutnog zagrijavanja počinje detoksikacija i tada možemo napraviti piling solju, nakon kojeg je koža vlažnija i bolje prokrvljena.

Infracrvena sauna

Temperatura: 50-60 stupnjeva.

Infracrvene zrake griju prostor saune, prodiru duboko u tijelo i potiču znojenje.

Već pri temperaturi od 35 stupnjeva počinje detoksikacija i opuštanje mišića, uklanjanje bolova, poticanje krvotoka i srčanog ritma. Infracrvena sauna djeluje pozitivno i na probavu, a osvijetljena punim sunčevim spektrom, atmosfera infracrvene saune ublažava zimsku depresiju. Preporučuje se osobama koje nisu u stanju podnijeti visoke temperature i vlagu.

Rimska kupelj

Temperatura: 35-60 stupnjeva, vlažnost 20-30 posto.

Da biste se znojili poput starih Rimljana, potrebne su vam čak tri kupelji različitih temperatura zraka i različitog stupnja vlažnosti. Tepidarium je prvi korak, na temperaturi 25 do 35 stupnjeva, potom je caldarium – na 40 stupnjeva i s visokom vlagom. Pari se dodaju eterična ulja, a onda se ulazi u lanconium, s 50-60 stupnjeva i nižom vlažnošću.

Hammam ili turska kupelj

Orijentalna varijanta parne kupelji sastoji se od niza prostorija: u jednoj je vrući zrak (oko 50 stupnjeva), u drugoj topli (40 stupnjeva), a u sljedećih nekoliko – sve hladniji. U toplijim prostorijama su zdjele s hladnom vodom kojom se posjetitelji mogu polijevati, u sklopu rituala je i masaža, ispiranje ledenom vodom, pakung od blata…

Katharsys saune (samo u wellness centru Coner)

Riječ je o termalnoj kabini koja, zahvaljujući generatorima pare i toplog zraka, stvara mikroklimatske uvjete poput onih u rimskoj kupelji. U skladu s tim, program koji traje 40-ak minuta ima i sve faze rimske kupelji (tepidarium, caldarium, lanconium). Na kraju programa kabinu preplavi hladna magla, sitne osvježavajuće kapi vode obogaćene aromom metvice, koje ispiru s tijela blato iz Mrtvog mora (varijanta preuzeta iz hammama, turske kupelji).

Ivo Parać

Linker
25. travanj 2024 02:36