/ Coloures-pic - Fotolia
KOMPETENCIJE ZA 21. STOLJEĆE

Utjecaj pozitivne psihologije na život, posao i upravljanje

Poduzeća koja žele uspješno poslovati i pojedinci koji žele kvalitetno živjeti i u životu uživati, sve više su svjesni značenja pozitivne psihologije.

Stoga zanimanje za pozitivnu psihologiju u zadnjih 20 godina strelovito raste u poduzetništvu, javnoj upravi, školstvu, osobnom životu pojedinca.… dakle na onim područjima gdje je moguće apliciranje saznanja iz pozitivne psihologije.

»Tajna sreće nije u tome da uvijek činimo ono što volimo, nego da volimo ono što činimo.» (Tolstoj)

Što je uopće pozitivna psihologija?

Radi se o posebnom dijelu psihologije koji se bavi različitim konceptima koji usrećuju pojedinca; npr. optimizam, sreća, osobni rast, individualna snaga, psihičko blagostanje, mudrost, kreativnost te proučavanje onoga što omogućuje optimalno djelovanje čovjeka te na koji način dobri socijalni odnosi utječu na dobro psihičko stanje pojedinca.

Osim toga što se pozitivna psihologija bavi pozitivnim razmišljanjem i pozitivnim emocijama, ona prije svega pokušava i dokučiti koji čimbenici omogućavaju svakom pojedincu i grupama uspješnost i napredovanje te da su uz to, naravno, budu sretni.

Što morate znati vi kako bi shvatili značenje pozitivne psihologije te si na taj način osigurali priliku za kvalitetniji život?

Započnimo sa srećom …

Često se pitamo, što je zapravo sretan život? Da li je to novac, moć, kuće, automobili? Cristopher Peterson, utemeljitelj pozitivne psihologije, drži da nije ništa od toga. Uvjeren je da nas najviše usrećuju drugi ljudi. Novac je iznimno važan za sreću siromašnih ljudi, ali mnogo manje za one koji su novčano zbrinuti. U tom slučaju bitniji su ostali čimbenici kao što su sloboda, međusobni odnosi, zadovoljstvo, kvaliteta života i povjerenje.

Iznenađujućih 40% je u našim rukama

Sreća je djelomično genetika i sudbina, međutim ne u potpunosti. U 40% se na nju može utjecati. Za sreću se može i osposobiti, stoga vam predlažemo da razmislite o pozitivnim stvarima u vašem životu; budite neovisni, hrabri, vedri, budite znatiželjni, neprestano učite, oduševite se, naučite se uvažavati, ali istovremeno budite dobronamjerni i suosjećajni. Uživajte u životu kojeg živite.

I kako sve to iskoristiti u poslovnom svijetu…

Za poslovne ljude i menadžere zanimljiva je pozitivna psihologija na radnom mjestu koja se bavi s otkrivanjem čimbenika koji, kako pojedincu tako i grupi, omogućavaju razvoj i optimalno djelovanje u poslovnom okruženju. Čovjek koji je na poslu nesretan, ne može biti istinski sretan. Stoga je još i te kako bitno pozitivno ponašanje u radnom okolišu.

Svjesni morate biti da su zadovoljni zaposlenici s visokim stupnjem osjećaja sreće bolji suradnici, imaju bolje socijalne odnose, međusobno si pomažu te na taj način povećavaju uspješnost poduzeću. I to se može naučiti. Dakle, pobrinite se za sreću vaših zaposlenika

Tokom studiranja na DOBA Fakultetu studenti u aktualnim programima dobiju znanja i kompetencije 21. vijeka koje su poslodavcima danas najviše potrebna. Naši programi obuhvaćaju suvremene predmete iz područja pozitivne psihologije, inovativnosti i kreativnosti, timskog rada, lobiranja, kineske i ruske kulture, društvenih medija i marketinga, … Na DOBA Fakultetu zajedno je diplomiralo 3.341 diplomanata preddiplomskih i master programa. 64% njih nakon diplomiranja napreduje, promjeni posao ili primi višu plaću.

Želite nas i vi upoznati? Posjetite www.doba.hr ili www.facebook.com/DOBAHrvatska.

Linker
24. studeni 2022 00:41