KONTROLA FINANCIJA

Ususret blagdanskom darivanju - osvijestite znakove ovisnosti o šopingu

Baš poput kockanja, alkohola ili droge – šoping također može postati ovisnost i dovesti vas u dugove, razorite vezu i upropastiti mnoge segmente života. Ovisnici o šopingu boje se priznati svoju bolest zato jer ne žele da okolina misli kako loše upravljaju novcem te da su neodgovorni i površni.

Razmislite malo o sljedećim simptomima koji jasno ukazuju na problem. Ukoliko se prepoznate u nekim od ovih znakova, potražite pomoć, razgovarajte s najbližima i pokušajte vratiti kontrolu u svoj život.

Kupujete kada se osjećate razočarano, uplašeno ili ljuto

Kupiti si nešto lijepo može biti jako zabavno, međutim kupovati svaki puta kada imate negativne osjećanje – može biti jasan znak da imate problem s ovisnošću.

Učestali šoping narušava barem jedan ili više vaših odnosa s drugim ljudima

Ukoliko osjećate sram, imate tajno otvorene kreditne kartice ili skrivate kupljene predmete – razmislite o tome i razgovarajte s partnerom ili drugom najbližom osobom.

Osjećate krivnju i sram nakon šopinga

Mnogi ljudi zbog srama ne žele priznati obitelji i prijateljima da imaju problem i zato ne mogu niti potražiti pomoć. Stanite na vrijeme na loptu i budite iskreni!

U ormaru imate mnogo odjeće koja na sebi ima etiketu

To znači ili da kupujete stvari koje vam ne trebaju ili ste ovisni o šopingu. U oba slučaja pokazujete znakove nezdravog odnosa prema novcu.

Lažete o cijeni

Uvijek umanjujete cijenu koliko god možete, lažete da ste kupovali na sniženju ili čak predmet dobili na poklon.

Osjećate se izgubljeno bez kartica i stalno mislite o novcu

Pretjerano razmišljanje o novcu, stanju računa, dozvoljenom minusu i kalkulacije o dodatnim karticama u drugim bankama – jasan su znak ovisnosti o šopingu.

Linker
16. travanj 2024 09:25