JOŠKO ČAGALJ JOLE

Uskrs u novom domu

U obitelji Joška Čaglja Jole ovih dana vlada posebno uzbuđenje: ovo je, naime, prvi Uskrs koji će splitski pjevač sa suprugom Anom i kćerkicama Ivom i Emom proslaviti u novom domu. Stoga je u moderno uređenom dvoetažnom stanu već danima sve spremno za predstojeći blagdan: visoke vaze prepune su šarenog cvijeća i grana s kojih vise pisanice, na vratima je blagdanski vijenac, a sa stola se svako jutro širi miris svježe pečenih pogača.Čak se u prostranom dnevnom boravku šepiri nekoliko malih pilića – uskrsni dar za četverogodišnju Ivu i dvije godine mlađu Emu, zbog kojih se Uskrs ove godine slavi u Splitu.

– Prijašnjih godina smo za uskrsne blagdane odlazili u moju obiteljsku kuću u Zagvozd, zajedno s našim roditeljima i braćom – govori 39-godišnji pjevač u čijem je roditeljskom domu Uskrs oduvijek bio vrlo svečan.

– Moja dva mlađa brata i ja obvezno na Veliki petak sudjelujemo u poslijepodnevnoj procesiji, koja prolazi kroz nekoliko imotskih sela, a u proteklih dvadesetak godina samo sam jednom izostao jer sam bio na turneji po Australiji. Svi muškarci u našoj obitelji generacijama nose križ u povorci, a meni je najljepše kad padne mrak te svi zapalimo svijeće koje nam onda obasjavaju put. U tome me posljednjih godina prati supruga, a lani je s nama dio puta, koji je dug otprilike osam kilometara, išla i Iva. Ove godine možda nam se nakratko pridruži Ema, no za sam Uskrs ćemo biti u našem splitskom stanu jer su djevojčice tako poželjele.

Uspomene iz djetinjstva

A kako i ne bi to željele kad im je soba predivno uređena: prepuna je prigodnih ukrasa, golemih jaja i šarenih vjenčića, na zidovima i prozorima su naljepnice s uskrsnim motivima… I dvogodišnja Ema već može pomalo sudjelovati u pripremama, pa će i ona mami Ani (29), inače apsolventici na Pravnom fakultetu, pomoći oko ukrašavanja blagdanskog stola. A on će ove godine biti u ružičastim i žutim tonovima, dok su njihove nove haljinice za svečani ručak – snježnobijele.

Dolores Tolić

Pročitali ste skraćenu veriju teksta. Sve o Jošku Čagalju Joli i njegovoj bitelji potražite u novom broju tjednika Gloria (br. 850)

Linker
28. travanj 2024 11:34