ANTONIJA BLAĆE

Uh, što volim češnjak

-Obožavam jesti u restoranima koji serviraju hranu na ulici jer nema ništa ljepše nego guštati na otvorenom. Kako su u Zagrebu takva mjesta prava rijetkost, pohitala sam u restoran koji je na zagrebačkoj Špici otvorio chef Stefano Cosattini. I moram priznati da su mi se svidjeli njegovi specijaliteti od domaće tjestenine i carpaccio od tune, a rižoto sa šafranom oborio me s nogu – govori 29-godišnja Antonija Blaće, voditeljica glazbenog showa Hrvatska traži zvijezdu na RTL Televiziji. Antonija priznaje da joj je izlazak u restorane doživljaj te da radije potroši novac da bi kušala novi specijalitet nego na kupnju odjeće. Otkako vodi glazbeni show, nema vremena za kuhanje, ali kad se primi kuhače, na meniju su joj najčešće rižota, tjestenine i mnogo povrća. Povrće voli odmalena, jer ga je s pokojnom bakom Ivom sadila u njezinom vrtu u Šibeniku, i stalno u povrtnjaku nešto radila.

– Nema ništa ljepše nego kad se umoriš od kopanja u vrtu. Baka je nedavno umrla i dok je bila u bolnici, uredila sam vrt za nju. Najdraža mi je moja rajčica kojoj čak i peteljka miriše. Povrće mi je u prehrani na prvom mjestu, a obožavam blitvu, kelj i ostalu “zelenjavu” – kaže Antonija, dodajući da ne voli previše začina u jelu, jer to može sasvim promijeniti izvorni okus. Jedino popusti kad je riječ o maslinovu ulju i češnjaku. A češnjak i istarsko maslinovo ulje Antonija i njezin dečko Hrvoje Hrvatin (28), s kojim živi već više od dvije godine, koriste za njegov specijalitet – hobotnicu u kruhu.

– Kako se Hrvoje bavi podvodnim ribolovom i ronjenjem, često pripravljamo svježu hobotnicu koju mariniramo s češnjakom, maslinovim uljem i mediteranskim travama. Nakon toga zarolamo je u tijesto za kruh ili pizzu, koje se može kupiti gotovo u pekarnicama, te je pečemo u pećnici. To tijesto nakon pečenja poprimi posebnu aromu i stvarno je za prste polizati. Hrvoje joj često iz ribolova donese orade i brancine koje peku s krumpirom u foliji, a za prijatelje rado pripravlja roštilj u svom rodnom Labinu. Na jelovniku se obično nađe domaći sir iz maslinovog ulja i njihov omiljeni grana padano.

– Već se veselim ljetu jer ćemo, kao i svake godine obilaziti istarske fešte po selima i odlično jesti. Najdraži su mi pljukanci, tartufi i fuži, a jedino se još nisam ohrabrila probati fileke. Nekako mi se ne sviđa njihov miris – priznaje Antonija.

Sanja Renić

Linker
20. travanj 2024 14:00