Gloria.hr arhiva
81. OSCAR

Trijumf "Milijunaša s ulice"

Utrčavanjem najseksi muškarca na svijetu, Hugha Jackmana, u dvoranu Kodak Theatrea sinoć je započela 81. dodjela Oscara. Australski glumac ovogodišnji je voditelj dodjele, a svoju dužnost je započeo uzevši Anne Heathaway u naručje u uvodnoj glazbenoj sceni, u kojoj su ismijali jednog od kandidata za najbolji film “Frost/Nixon”. No, koliko god Jackman bio zabavan, prava priča večeri bili su dobitnici.

Popis svih dobitnika

Kako se večer zahuktavala, tako je postajalo sve očitije da će veliki slavodobitnik biti britanski film “Slumdog Millionaire: Milijunaš s ulice”. Film je redom osvajao nagrade za najbolji adaptirani scenarij, najboljeg snimatelja (Anthony Dod Mantle), najbolji zvuk, montažu, glazbu, pjesmu, režiju te na kraju za – najbolji film.

– Moja su djeca bila premlada da bi se sada toga sjećala, ali jednom sam im rekao da ću, ako se ikada dogodi ovo čudo, nagradu primiti u duhu Tiggera iz bajke “Medvjedić zvan Winnie Pooh” – objasnio je svoje skakutanje po pozornici nasmiješeni redatelj Danny Boyle, koji je ujedno zahvalio i svim svojim suradnicima.

No, “Milijunaš s ulice” ostao je zakinut za glumačke nagrade, koje su također većinom otišle favoritima. Kate Winslet nije propustila svoju šestu nominaciju pretvoriti u prvoga Oscara, a jedino malo iznenađenje večeri priuštio je Sean Penn osvojivši nagradu za najboljeg glumca, čime je pokvaren sjajni povratak Mickeyja Rourkea.

– Lagala bih kad bi rekla da već nisam pripremila ovaj govor. Mislim da sam imala osam godina i stajala sam ispred ogledala u kupaonici, kada se to dogodilo. A ovo (pokazavši na statuu Oscara) je bila boca šampona. Pa, večeras nije boca šampona! – uzbuđeno je počela svoj govor zahvale Kate Winslet, koja je prvo pozdravila svoje roditelje, a zatim i supruga Sama Mendesa te djecu.

– Hvala vam. Hvala vam. Vi komunjare i pederoljupci – “zahvalio” se, pak, Sean Penn na svojoj nagradi, koju je dobio zahvaljujući ulozi prvog gay gradonačelnika u SAD-u Harveya Milka.

– Nisam ovo očekivao i znam koliko da ponekad činim sve kako bi me bilo teško cijeniti. Ali dirnut sam time što me cijenite, a i nadao sam se dovoljno da zapišem nekoliko imena kojima želim zahvaliti – poručio je Penn, prije nego što se zahvalio kolegama i obitelji.

Čast da prva primi Oscara u najsjajnijoj holivudskoj noći pripala je španjolskoj glumici Penelope Cruz, koja je osvojila je prestižnu nagradu kategoriji za najbolju sporednu glumicu i to za ulogu u filmu Woodyja Allena “Vicky Cristina Barcelona”.

– Ovo neće trajati 45 sekundi, to vam odmah mogu obećati – kazala je na početku svojeg govora lijepa Španjolka, a obećanje je i ispunila, održavši emotivni govor zahvale.

– Je li se itko ikada ovdje onesvijestio? Ja bih mogla biti prva – našalila se Penelope Cruz, koja nije zaboravila svoju domovinu te je posljednje riječi zahvale uputila na španjolskom.

Možda i najemotivniji trenutak dodjele dogodio se pri proglašenju najboljeg sporednog glumca. Oscara je očekivano osvojio preminuli Heath Ledger za sjajnu ulogu Jokera u filmu “Vitez tame”, a u njegovo ime nagradu je preuzela njegova obitelj: mama Sally Bell, tata Kim Ledger i sestra Kelly.

– Ponosno preuzimamo ovu nagradu umjesto tvoje prekrasne Matilde – prisjetila se Ledgerove kćeri njegova sestra Kate, dok se cijeli Kodak Theatre s tugom prisjetio jednog od najboljih mladih holivudskih glumaca, koji je tragično preminuo 22. siječnja 2008. godine.

Linker
22. travanj 2024 21:21