FITNESS ZA RUKE

Tri savjeta za savršene nadlaktice

Doista ženama nije lako. Kao da nije dovoljno boriti se s borama, celulitom i viškom kilograma, paziti da grudi budu čvrste, noge vitke, a struk uzak – sad su i nadlaktice mjerilo ljepote i mladenačkog izgleda.

Naime, koža na tom području, čak brže nego na drugim dijelovima tijela, gubi tonus i skuplja nakupine masnih stanica, čemu su uzrok godine, ali i tjelesna neaktivnost. A trendovske ljetne haljine – bez rukava, otvorenih leđa i ramena – otkrivaju nesavršenosti tog dijela tijela jednako kao što minice pokazuju stanje na bedrima!

Tijekom godišnjeg odmora, na kojem ste mnogo plivali, bicepsi i tricepsi su se učvrstili, koža izgleda zdravo u zategnuto, no nakon nekog vremena ponovno će se opustiti. Nužne su, stoga, redovita njega i tjelovježba (postoje posebne vježbe za taj dio tijela), ali nikako se ne smije raditi s velikim kilažama i prevelikim brojem ponavljanja – kako ruke ne bi postale premišićave. Snažne, ali oku nimalo ugodne nadlaktice strastvene vježbačice Madonne nikome nisu ideal ljepote, kao ni ruke ‘muževnih’ bodibilderica.

– U svemu treba imati mjeru – kaže Ana Herceg, plesačica standardnih i latinoameričkih plesova te pobjednica lanjske sezone showa Ples sa zvijezdama, u kojem joj je partner bio Mario Valentić. Ona plešući izvodi bezbroj pokreta koji održavaju i tonus mišića ruku, ali odlazi i u teretanu gdje, uz ostalo, radi vježbe za biceps i triceps – ali ‘nježno’, pod malim opterećenjem.

– Plesom se oblikuje cijelo tijelo i svaki mišić, koje umjereno ‘dorađujem’ na fitnessu ili u teretani dva puta na tjedan. Za ruke izvodim posebne vježbe s bučicama ili, pak, pilates – objašnjava Ana, koja se jednako brine i za izgled svojih dlanova i noktiju.

– Sumnjam da bi se mom plesnom partneru Viktoru Szabou svidjele grube ruke kad izvodimo neki romantičan ples – smije se Ana, koja stoga, redovito ide na manikuru. Pogotovo nakon ljeta kad joj je koža na dlanovima i nadlanicama isušena od sunca i mora i kad započinje s pripremama za nova natjecanja.

MALI NAPOR I VELIKI REZULTATI

1. Vježba za stražnju stranu nadlaktice (triceps): sjesti na pod, ispružiti noge i staviti ruke iza sebe na povišenu klupicu te se dizati i spuštati cijelim tijelom, savijajući ruke u laktu. Dovoljne su tri serije od 12 ponavljanja.

2. Učvršćivanje tricepsa može se postići i vježbama s utezima ili bučicama: sjesti na pilates loptu, uzeti u ruke rekvizit manje kilaže (1,5 ili 2,5 kg), te ga podizati i spuštati iza glave savijajući laktove – tri serije od 12 ponavljanja.

3. Vježba za biceps: sjesti na klupicu ili pilates loptu, uzeti bučicu te stražnju stranu nadlaktice prisloniti na unutarnju stranu natkoljenice i podizati je savijajući ruku u laktu – tri serije od 12 ponavljanja.

Linker
26. travanj 2024 13:09