PUTOVANJA

Top 5 najuzbudljivijih ljetnih odmora

1. VELA LUKA Luksuz ispod zvjezdanog neba

Vela Luka je po mnogočemu jedinstvena. Ljeti na njenoj rivi šeću Oliver Dragojević i Jasna Zlokić, u zoru ribari uz kreštanje galebova izvlače kašete pune ribe na obalu i namiruju prve kupce, a na večer se čuje pjesma iz svakog dvorišta i konobe. Nigdje zvijezde nisu sjajnije i nema ih toliko kao u toj skrivenoj uvalici iza koje izviru ljupki otočići s predivnim plažama, hridima, ronilačkim “bazama”, i na kojima svoje barke vežu oni koji žele osjetiti kako je biti sam na pustom otoku.

A nedavno je otvoren i luksuzni hotel Korkyra, s četiri zvjezdice, smješten na samoj obali i elegantno uređen dizajnerskim namještajem i detaljima. Sobe su različitih boja, s apsolutnim komforom, u koje možete naručiti “zakašnjeli” doručak ili laganu zakusku između obroka. Fitness kabinet ima pogled na more, a nakon napora godit će finska sauna ili parna kupelj. Ali i piće uz diskretno osvijetljen bazen u predvečerje. (www.atlasairtours.com)

2. FRKAŠIĆ Raj od drva i kamena u srcu Like

U srcu zaboravljenog kraja, blizu sela Frkašić na obroncima ličke Plješivice, Slavica Borošić, suvlasnica vinoteke Bornstein na zagrebačkom Kaptolu, stvorila je raj za sve koji vole prirodu. Vinska kuća Bornstein s četiri zvjezdice na posjedu od 12.000 četvornih metara, s pročeljem od kamena i drva, potpuno se uklopila u okolinu, a unutrašnjost je dotjerana do detalja.

Tako, primjerice, u savršenoj simbiozi “žive” sat iz 1879. s londonske željezničke postaje Kensington, stara oslikana peć za drva, Sticky lampe Droog Design, nizozemske tvrtke za konceptualni dizajn, te cjedilo za agrume Juicy Staff Philippea Starcka. U bogatoj biblioteci najviše je knjiga s područja enologije i gastronomije, a vinski podrum riznica je biranih vina iz ponude zagrebačke vino teke Bornstein. Pri ruci vam je i vinski pribor, napunjena ostava, moderna kuhinja, i kuhinja u vrtu, dvije kupaonice, sedam ležaja.

Kuću možete unajmiti na najmanje tri dana, a za to vrijeme možete upoznati i okolicu: tridesetak kilometara udaljena Plitvička jezera, Štrbački buk na Uni, park prirode Bijeli potoci – Kamensko, paraglajderski raj na Škorinoj poljani, rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu, a za sat vremena ste i na moru.

3. SANTORINI Romantika i najluđi provod

Želite li uživati u romantičnim šetnjama i prekrasnim zalascima sunca ili se cijelu noć ludo zabavljati na house partyjima – Santorini je u oba slučaja odličan izbor. Taj grčki otok, koji zbog njegovog vulkanskog podrijetla zovu “crnim biserom”, omiljeno je odredište zaljubljenih parova.

Glavni grad Thira nalazi se na vrhu brda, nekoliko stotina metara nad Egejskim morem, a njegove zavojite uličice pune su butika s dizajnerskom odjećom, restorana i barova. Thira je središte noćnog života otoka, s mnogo klubova u kojima se pleše do jutra, baš kao i na zabavama na pješčanim plažama Perivolos i Perissa.

Za željne romantike i mira idealan je izbor Oia, bajkovito malo mjesto prepoznatljivo po kućama s bijelim pročeljima i plavim kupolama. Oia je idealan izbor za vjenčanje iz snova pa parovi iz cijelog svijeta dolaze ovdje izreći svoje sudbonosno “da”. (www.atlasairtours.com)

4. MILANO Glamurozno putovanje u drugu galaksiju

Prijestolnica talijanske mode dobila je još jednu atrakciju: hotel Exedra na Corso Matteotti najnoviji je u lancu luksuznih hotela Boscolo. Milanski hotel nastao je na mjestu zgrade banke, sagrađene dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Arhitekt Italo Rota zadržao je samo pročelje, a ostalo je fascinantna igra boja i oblika. Crveni ulaz priziva glamur, ali asocira i na “perjanice” talijanskog dizajna: Ferrarijev automobil, Olivettijeve pisaće strojeve, Valentinove haute couture haljine te teške plišane zastore glasovite Scale. Koncept hotela posve je nov. Zamišljen je kao urbani hotel čiji su sadržaji dostupni 24 sata ne samo gostima, već i svima koji ih žele koristiti. Poput četiri konferencijske dvorane, tri restorana s različitim gastronomskim konceptom, lambruscherija, šampanjerija te luksuzni spa od 600 četvornih metara, koji je arhitekt Simone Micheli zamislio kao nadnaravni odmak od stvarnosti, što je postigao valovitim stropom od zrcalnih kugli, fluidnim formama te video i audio projekcijama.

Osim 154 sobe, hotel ima i tri predsjednička apartmana od 300 do 600 četvornih metara, s vlastitim bazenom i veličanstvenim pogledom na tornjeve znamenite milanske katedrale Duomo. Zbog dijelom za danih gabarita, u hotelu ne postoje dvije identične sobe.

Za cjelokupni dojam, koji se dosta ni sa čime ne može usporediti, zaslužni su i namještaj iz kuća Meritalia i Driade, rasvjeta Swarovski, Artemide i Tom Dixon, Bisazza mo zaici te najfiniji mramor iz Toskane i Turske. Noćenje stoji od 800 do 7000 eura.

5. BREGENZ Slatki festival podno glečera

Švicarske i austrijske Alpe pravi su raj za sve koji ljeti žele uživati u predivnoj prirodi i znatno ugodnijim temperaturama nego na moru. Ali doći u Bregenz, znači obožavati i čokoladu.

Naime, u tom gradiću u blizini austrijsko-švicarske granice na obali Bodenskog jezera, koji “gleda” na glečer, u srpnju se održava Milka festival čokolade. Tada je cijeli grad u znaku čokolade koju je 1901. napravio švicarski slastičar Philippe Suchard, a organiziraju se i najrazličitije zabave: biciklistička utrka, penjanje po zidu, utrka motornih čamaca po jezeru. U čemu podjednako uživaju i odrasli i djeca, a pobjednici dobivaju tonu čokolade.

Ako niste samo u prolazu, možete prenoćiti u hotelima uz obalu jezera, poput hotela Mercure (Platz der Wiener Symphoniker 2), Bodensee (Kornmarktstrasse 22) i Messmar (Kornmarktstrasse 16).

Diana Šetka i Ivana Ferenčak

Linker
25. travanj 2024 09:45