NOVA KARIJERA

Tony: Vinarstvo mi je u genima

Tony Cetinski djelovao je pomalo nervozno, ne zbog prenapuhanog sukoba s Anđom Marić , kolegicom iz žirija showa Hrvatska traži zvijezdu, već stoga što je nestrpljivo iščekivao ocjenu jednog drugog žirija. Stručnjaci Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo taj su dan ocjenjivali vina što ih je obitelj Cetinski počela proizvoditi u svojoj vinariji Capo u istarskom selu Fernetići. Prvi rezultati ocjenjivanja toliko su razgalili hrvatskog kralja popa da je skoro zapjevao od sreće: chardonnay i muškat žuti vinarije Capo dobili su certifikat vrhunskih vina.

– Prve mačiće ipak nećemo baciti u vodu – ponosan je Tony Cetinski na plodove prve berbe iz svojih vinograda u okolici Brtonigle.

Malu vinariju u Fernetićima i 7,5 hektara okolnih vinograda prošlog su proljeća zajednički kupili Tonyjev otac Mirko Cetinski i njegov prijatelj, poduzetnik Danko Končar, jedan od kandidata za kupnju hrvatskih brodogradilišta. Obojica su veliki zaljubljenici u vino, a Tony im se rado pridružio jer, kaže, vinarstvo mu je u genima.

– Ja sam tu iz čiste ljubavi i strasti prema dobrom vinu – kaže Tony Cetinski. – Svatko iz Istre kad-tad osjeti potrebu da proizvede vlastito vino. Moj djed Vide pravio je odlična vina, a ja sam mu od malih nogu pomagao. Već s 13 godina vozio sam mali traktor u vinogradu, sav sam se tresao dok sam držao volan, a djed je iza mene, naslonjen na prikolicu, kontrolirao i davao savjete. Toga se baš rado sjećam. Djed me naučio cijelom procesu proizvodnje vina, pa sve do toga kako se peče rakija. Uz njega sam zavolio vino i vinograde, prirodu općenito, i drago mi je da smo nastavili tu tradiciju. Ne proizvodimo vina da bismo se time hvalili ili si dizali rejting, nego smo ljubitelji vina koji, eto, pokušavaju napraviti neku svoju sortu i biti prepoznatljivi. Želimo da naša vina budu dobra za popiti i nama i našim dragim gostima, a bit će super ako još uspiju i na tržištu.

Premda je u životu kušao dosta dobrih vina i zna prepoznati što valja, Tony Cetinski se ipak ne smatra stručnjakom za njegovu proizvodnju, pa je u obiteljskoj podjeli posla preuzeo dužnost promotora vinarije Capo. Tonyjev brat Mateo, kojeg on zove Brateo, dizajnirao je logotip vinarije i etikete za butelje, a njihova majka Vinka Cetinski, zasad, samo stoji po strani i gleda kako joj se muž i dječica igraju vinara.

– Ne očekujemo da ćemo živjeti od vina – nastavlja Tony Cetinski – već ćemo s mnogo ljubavi i pravim guštom proizvoditi vina za sebe i one koji će ta vina zavoljeti. Ne želimo se nadmetati s iskusnijim vinarima, bilo bi to pretenciozno, kao kad bi se neki vinar ozbiljno počeo baviti pjevanjem očekujući da će preko noći napuniti Arenu. Zato idemo polako, laganim koracima, u nadi da će se ono što se nama sviđa, svidjeti i ljudima oko nas. Jer s vinom je kao i s glazbom: najvažnije je da se svidi krajnjem potrošaču.

Nevio Pintar

Pročitali ste skraćeni tekst. Cijeli tekst pronađite u novoj Gloriji (br. 799) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 18:55