KONTROVERZAN

Tom Ford: Amerikanci su predebeli, a Kinezi osvježavajuće mršavi

Modni dizajner dizajner Tom Ford uvijek će biti zapamćen kao čovjek koji je spasio Gucci od propasti, a od 2005. godine ima i vlastito modno carstvo u kojem sam kroji pravila igre. Rođeni Teksašanin nije se suzdržavao u odgovorima na pitanja za magazin Time Out Hong Kong, a neki su njegove izjave ocijenili kao granično rasističke i diskriminacijske.

– Moram reći da, ako ćemo govoriti o takvim stvarima, Amerikanci su predebeli. U Londonu, ljudi se također počinju debljati. Ako ćemo pričati o rasnom sistemu i nacionalizmu, mislim da je pravo osvježenje što su Kinezi mršavi – uvalio se 49-godišnji Tom Ford u nevolje kada ga je novinarka upitala razumije li razliku između zapadne konstrukcije tijela i azijatske, objašnjavajući mu da joj njegova odjeća uopće ne pristaje.

Dodao je i da njegovi ‘lookovi’ mogu pristajati većini žena, ali da u mislima ipak ima figuru mršavice kada smišlja nove kombinacije i odjeću.

– Dizajniram za specifičnu osobu… koja je vjerojatno mršava, iskreno rečeno. Ona vodi brigu o sebi – priznao je Ford.

A što je s muškim kolekcijama? Nimalo samozatajno, poznati dizajner rekao je da ne gleda nikog osim samoga sebe.

– Dizajnirate za nekakav ideal. Ideal dolazi od mene, od muške odjeće. Ja sam svoja muza – nimalo skromno zaključio je dizajner.

Ipak, vjerojatno je na vrijeme shvatio kako je na samoj granici da njegove izjave ne izazovu sličnu reakciju kao što je to bio slučaj s kontroverznim Johnom Gallianom (50) prije nekoliko mjeseci, stoga je dodao da je ‘slijep za boje’ kada radi casting za svoje modne revije.

– Kada spremate modnu reviju, od presudne je važnosti i odgovornosti da predstavite multikulturalnu ekipu.

Linker
16. travanj 2024 10:20