DIZAJNER

Thierry Mugler - inspirirajte se prorokom futurističke mode

Nedavno je poput bombe odjeknula vijest da se slavni kreator Thierry Mugler vraća u modnu kuću koju je osnovao 1973. a koja je danas u vlasništvu kozmetičke tvrtke Clarins. Ne doduše kao kreativni direktor, već kao savjetnik, iako se njegov angažman poklopio s odlaskom kreativnog direktora Nicole Formichettija (koji prelazi u Diesel) te Sebastiena Peignea i Romaina Kremera, glavnih dizajnera ženske i muške linije.

Nakon desetljeća izbivanja s modne scene, povratak dizajnera koji je 80-ih i 90-ih bio sinonim za uvrnuti glamur itekako je razveselio ljubitelje mode. Jer tko se ne sjeća korzeta-motocikla s retrovizorima, bodija od sjajnog metala s istom takvom kacigom te ‘navlakama’ za ruke, grudnjaka od prozirne plastike, haljine čiji dekolte pridržavaju piercevi na bradavicama te sličnih ekstravagantnih kreacija koje danas obogaćuju fundus modnih muzeja diljem svijeta.

Mugler je žene vidio kao seksi robotice, domine ovisne o sado-mazo igricama ili pak klonove ljepotica iz zlatnog doba Hollywooda, ali uvijek s dozom humora i ironije. No daleko od toga da je bio samo zabavljač: njegov skulpturalni pristup odjeći iznjedrio je geometrijske krojeve s naglašenim ramenima i strukom – silueta koja posljednjih sezona opet dominira modnom scenom. Prvi je među kreatorima počeo koristiti gumu, plastiku, metal, lateks, pa su ga s pravom nazivali prorokom futurizma.

Nakon Muglerova odlaska brend se okrenuo parfemima i kozmetici, sve do 2010. i imenovanja Formichettija na mjesto kreativnog direktora. Stilist Lady Gage najviše se približio Muglerovu senzibilitetu, a zavirio je i u arhive kuće koja je opet našla mjesto na modnoj mapi.

Za sezonu proljeće/ljeto 2013. inspirirao se Japanom: korzeti od lakirane janjeće kože u kombinaciji s kožnatim šorcevima podsjećaju na samurajske oklope, kao i kožnate mini suknje koje je spojio s tunikama od lepršave svile. Mini haljine s maštovitim preklopima i naborima prizivaju u sjećanje tradicionalna kimona s njihovim složenim omatanjem, što je odmak u odnosu na stroge krojeve ostalih komada koji naglašavaju figuru.

I kolorit ima dalekoistočni prizvuk. Bogate i zavodljive boje poput narančaste, jantarnožute, nebeski plave i vinski crvene u kontrastu su s crnom i bijelom, koje su uključene u svaku kolekciju. No koliko je odjeća razigrana, toliko su detalji smireni: štikle s remenčićima od kože s printom kornjačevine te jednostavne i stroge doktorske torbe od crne glatke kože. A što će donijeti budućnost, tek ćemo vidjeti jer zamjena za bivši tim još nije objavljena.

Anela Martinović

Linker
23. travanj 2024 12:37