ČAROLIJA JAZZA

The Duke Ellington Orchestra uz najbolje hrvatske vokale

Po prvi puta od osnivanja početkom 1920-ih Orkestar Dukea Ellingtona , jednog od najvećih skladatelja, aranžera i big band voditelja u povijesti jazza, nastupit će u Zagrebu, 4. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Glazbenicima koje je do svoje smrti 1974. vodio sam “Duke” na pozornici će se pridružiti Lela Kaplowitz te Massimo, koji je najbolje sažeo dalekosežni značaj Ellingtonova djelovanja.

– Svatko tko je iole pratio glazbena kretanja u jazzu, ili pak glazbu u hollywoodskim filmovima, zna tko je bio The Duke. Zovem se Massimo, skoro će 30 godina od izlaska mog prvog albuma i ponašam se kao uzavreli tinejdžer od kada sam dobio poziv da spojim svoj glas s orkestrom Dukea Ellingtona. Ja živim za takve situacije – rekao je višestruki dobitnik Porina.

Druga gošća cijenjena je hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom Lela Kaplowitz, koja je nedavno u izdanju Menarta objavila album “Lela Kaplowitz & Friends: Little Boy With A Big Heart – The Music of Boško Petrović”. Nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Note-u u New York-u te na mnogim prestižnim jazz festivalima.

– Duke Ellington je nezaobilazna literatura svakog jazzera. Iza sebe je ostavio više od 1000 kompozicija, od prekrasnih balada poput “Lush Life” i “Sophisticated Lady” do prepoznatljivih swingova “It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)” i “Take the ‘A’ Train”. Bila sam presretna kad sam za života u New Yorku imala čast upoznati njegovu unuku Mercedes, a sada ću biti posebno počašćena zbog suradnje s orkestrom takvog kalibra. Mislim da je to san svake jazz vokalistice – istaknula je Kaplowitz.

Menart je kao organizator koncerta izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja naših priznatih jazz pjevača.

– Nadamo se da će ljepotu te suradnje prije svega osjetiti publika te da će uz ovakav program provesti nezaboravnu i čarobnu jazz večer – poručeno je iz diskografske kuće.

Iza vojvodskog nadimka koji je Edward Kennedy Ellington dobio zbog svojih profinjenih manira krije se možda i ključna osoba za razvoj američke glazbe 20. stoljeća, a ne samo autor standarda kakvi su “Caravan”, “In a Sentimental Mood”, “The Mooche”, “Mood Indigo”, “Black and Tan Fantasy”, “Creole Love Call”, “I’m Beginning to See the Light”, “Solitude”, “In a Mellotone” i “Satin Doll”. Ellingtonova glazba nije posjedovala konzervativnost big bandova nastalih u tridesetima i četrdesetima jer je vrsni klavirist rado miješao žanrove, eksperimentirao i nadahnjivao se klasičnom glazbom i dalekoistočnim utjecajima, primjerice na albumu “The Far East Suite”.

Za razliku od nekih velikana swing ere, Ellington je oko sebe rado okupljao najbolje izvođače koji su u The Duke Ellington Orchestra imali pravo na ime i prezime, poput Johnnyja Hodgesa, Boba Russella, Trickyja Sama Nantona i Bubbera Mileyja. Tako je Duke mnoge skladbe stvorio imajući u vidu njihovu virtuoznost, a oni su mu vratili time što su neka djela koja su sami napisali, poput “Caravana”, ostala upamćena pod njegovim imenom.

Ulaznice su u prodaji na blagajni dvorane Lisinski te putem sustava ulaznice.hr po cijeni od 190, 240, 290 i 340 kuna. Ostala prodajna mjesta u Zagrebu su: Integral Zagreb, Profil Mozaik, Kompas Zagreb i TISAKmedia.

Dodatne informacije potražite na stranicama Menarta.

Linker
26. travanj 2024 18:33