GAZDE U KUHINJI

Tamburaši u šlafroku

Tamburaši iz zagrebačke prigradske četvrti Markuševec, okupljeni u sastavu Gazde, svih osamnaest godina – koliko nastupaju zajedno – proveli su u nepomućenoj slozi. Nikad nisu ni prigovorili jedan drugome, a kamoli se posvađali. Razlog toj iznimnoj tolerantnosti, osim ljubavi prema zvuku tamburice, jedna je velika zajednička strast: sva šestorica tamburaša obožavaju kuhati i degustirati “plodove“ svog rada.

– U kući u kojoj se sastajemo na probama uredili smo kuhinju sa svime što nam treba za pripravu jela prema receptima koje smo prikupljali na “gažama“ diljem Hrvatske. Imamo štednjak, pećnicu, hladnjak i policu punu začina, donijeli smo posuđe i porculan, a u našem malom kulinarskom gnijezdu provodimo više vremena negoli vježbajući nove pjesme.

Dovoljno je da nam zamiriše varivo od mahuna, specijalitet najboljeg kuhara u bendu Roberta Šerića, pa da odložimo instrumente, pojurimo u kuhinju i okupimo se oko lonca uz sufliranje – dodaj list lovora, prstohvat majčine dušice, još malo soli… Gužva oko štednjaka traje dok jelo nije gotovo. Dok jedemo, prisjećamo se svih uspjelih “cušpajza” koje smo kušali na nastupima, komentiramo finese u pripremi i popodne namijenjeno vježbanju prođe nam u trenu. Tamburica se više i ne sjetimo – priznaje vođa sastava Marko Bujanović (35).

Nepozvani gosti S kolegama iz grupe, Robertom Šerićem (41), Marijem Kršićem (36), Damirom Popovićem (35), Silvijem Šimunkovićem (36) i Vladimirom Kotom (36) prijateljuje od djetinjstva jer su odrasli u istom naselju. Zajedno su, kao nezvani gosti, svake jeseni zalazili u okolne voćnjake – jer susjedovo voće uvijek je slađe od vlastitog – a najdraži „ulov“ bile su im jabuke starinske sorte kanada.

Tamburaši, koji su nedavno snimili album “Milijun poljubaca”, od te sorte najčešće rade slastice jer je tvrđa od ostalih i idealna za pripravu njihova omiljenog deserta – jabuke u šlafroku. – Kuhati smo naučili promatrajući kako to rade naše mame i bake, a katkad i očevi. U Prigorju, odnosno u zagrebačkim podsljemenskim naseljima, naime, uobičajeno je da i muškarci kuhaju, iz hobija. A što se namirnica tiče, uživamo u najkvalitetnijem voću i povrću što uspijeva u vrtovima naših susjeda, koji svoje proizvode nude na zagrebačkim tržnicama. No, sad više k njima ne odlazimo nepozvani, nego ih lijepo zamolimo da nam prije odlaska u grad ostave sve što nam treba za slastan ručak. Starije nam susjede u šali kažu da nisu zaboravile naše grijehe iz djetinjstva i da se možemo iskupiti samo svirkom uživo, i to pod stablima jabuka s kojih smo nekad krali voće – smije se Robert Šerić.

Tanja Vučićević

Linker
29. travanj 2024 17:14