MOJE PUTOVANJE

Tamara Loos: Čarobni dani u Istanbulu

Nakon Egipta i Kaira, htjela sam posjetiti još jedno od središta islamskog svijeta, a Istanbul je odabran zbog relativne blizine i pristupačnosti, ponajprije izravnog leta iz Zagreba, ali i određene egzotičnosti koju ljudima iz naše sredine nude islamski gradovi. No, i malo je gradova s tako raznolikom i veličanstvenom poviješću kao Istanbul, koji je bio važan centar Rimskog, Bizantskog i Osmanlijskog Carstva, a sva tri su među najvećima u povijesti svijeta.

Boemske noći Stigli smo kasno popodne i imali smo vremena tek smjestiti se u hotel i malo prošetati gradom. Boravili smo u Sultanahmetu, povijesnom dijelu Istanbula koji su putnici u 19. stoljeću nazivali Stambul, i gdje su gotovo svi značajni povijesno-kulturni lokaliteti. Beyoğlu, drugi, vrlo boemski dio evropskog dijela Istanbula, povezan je sa Sultanahmetom mostom Galata, i u njega valja svratiti zbog umjetnosti, kavana, kupovanja i bogatog noćnog života, pogotovo u ulici Nevizade.

Put svile Istanbul, nekoć znan i kao Bizant, Konstantinopol, danas je moderan velegrad, jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta, sjecište različitih kultura i civilizacija koje se ovdje stoljećima isprepleću. Kompleksna politička povijest ovog križišta Evrope i Bliskog istoka dala mu je poseban šarm, a kao najzapadnija točka Puta svile ima i svojstven trgovački duh. A da bi se to doživjelo, najbolje je posjetiti Grand Bazaar, najveću tržnicu u Turskoj, poznatu po zlatu, tkaninama i keramici te slasticama (svakako isprobajte dilber dudaği, ili “usne dragoga”). Za one sklone trendovima, najbolja je ulica Nişantaşi, “turska Chelsea”, s izvrsnim buticima lokalnih dizajnera i popularnim bistroom Saray.

Crkva, džamija, muzej… Drugi dan smo posjetili Aja Sofiju, Crkvu svete Mudrosti, najpoznatiju građevinu Istanbula i niz stoljeća najveću crkvu Bizantskog Carstva, koja je nakon muslimanskih osvajanja pretvorena u džamiju, a danas je muzej. Crkvu je sagradio Justinijan, jedan od najvećih vladara u povijesti, koji je i osobno predložio neka arhitektonska rješenja. U džamiju ju je pretvorio Mehmed II te joj je srušen zvonik, podignuta su četiri minareta, ali i uništeni mnogi mozaici. Kako je bila uzor kao crkva, tako je i nastavila kao uzor za gradnju mnogih džamija, među onima i Sultanahmedove, poznatije kao Plave džamije.

Ljepota ornamenata S krovom sastavljenim od mnogih kupola i s čak šest minareta, Plava džamija pruža zadivljujući prizor. Monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija projekt je Mehmet Age koji ju je izgradio s ciljem da nadmaši ljepotu i veličinu Aja Sofije. Nakon što sam pokrila ramena šalom i izula cipele, ušla sam u zasigurno najljepšu džamiju na svijetu s predivnim ukrasima po zidovima i stropovima. Njima se vjerojatno inspirirao i Sevan Biçakçi, turski dizajner nakita čije prstenje nose Halle Berry i Brooke Shileds .

Bosporske vile Sljedeći dan krenuli smo mostom koji preko Bospora vodi na istočnu, azijsku stranu Istanbula. Bosporom je divno provozati se i brodom – tijekom plovidbe tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju pruža se očaravajući pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosporskog prolaza te raskošne vile. Propješačivši nekoliko kilometara od zadnje tramvajske stanice, stigli smo do Vojnog muzeja s bogatim artefaktima, ali i uistinu vojničkog – urednog, i bezdušnog.

Osmanske palače Iako lijepa, velika palača Dolmabahçe, koja je od 1856. bila upravno središte Osmanskog Carstva, zapostavljena je u odnosu na svoju prethodnicu, palaču Topkapi, koja je bila dom mnogih sultana i sjedište vlasti. Topkapi smo obišli relativno brzo zbog prevelikog broja turista. No, tako je ljeti u Istanbulu – vruće i hektično, i bolje ga je posjetiti u proljeće ili u jesen.

Rakija i hamam Istanbul nudi mnoštvo restorana s pristupačnim cijenama, dok od hrane svakako valja probati ovčetinu. Na ulicama prodaju i lubenicu na komade i, naravno, najbolji kebab na svijetu. A kad se umorite, nakon čašice rakije od anisa u baru Yakup 2 u ulici Asmali Mescit, svratite do Çemberlitaş Hamami, povijesnog turskog kupališta u ulici Vezirhan, kako biste se pripremili za noćni provod u trendovskom klubu Nu Pera u ulici Mesrutiyet, iz kojega se pruža nezaboravan pogled na pulsirajući Istanbul.

Linker
27. travanj 2024 01:13