DELICIJE

Talijanski chef otkriva recept za savršeni rižoto

Giuseppe Daddio, glavni kuhar i zaštitno lice Bille, nedavno je gostovao u Hrvatskoj i kuhao za sve uzvanike na proslavi 10 godina Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Tom su se prilikom na meniju našla jela poput telećih medaljona s pireom od krumpira, tartufima i povrćem, rigatoni s patlidžanom, rajčicom i mozzarellom, rižoto s bijelim tartufom, parmezanom i maslinovim uljem, pečena prasetina sa špinatom, narančom i pinjolima te čokoladni mousse sa šumskim voćem flambiranim s rumom.

Giuseppe Daddio otkrio je recepte za svoje specijalitete:

Rižoto s bijelim tartufom parmezanom i maslinovim uljem

Sastojci za 4 osobe: Carnaroli riža gr. 300 ekstra djevičansko maslinovo ulje gr. 25 ljutika luk gr. 10 svježi bijeli tartuf gr. 20 maslac od tartufa gr. 30 maslac gr. 50 parmezan gr. 100 bijelo vino – po ukusu pileća juha (brudet, temeljac) gr. 1200 sol i papar – po ukusu svježi list peršina – za ukras

Postupak:

U aluminijskoj tavi pržite sitno sjeckani luk na maslinovom ulju te dodajte rižu. Nakon nekog vremena ulijte bijelo vino i pustite da ispari. Nastavite kuhati, postupno dodavajući pileću juhu. Posoliti, nastaviti kuhati dok riža ne bude al dente.

Maknite s vatre i umiješajte maslac, maslac od tartufa, tartufe i svježe naribani parmezan. Poslužite rižoto u stilu valova. Ukrasite peršinovim listom.

Teleći medaljoni s pireom od krumpira, tartufima i povrćem

Sastojci za 4 osobe : ( za teleće medaljone )

teleća prsa – svježa gr . 400 celer gr . 100 mrkva gr . 100 luk gr . 100 poriluk gr . 100 bijeli tartuf gr . 30 svježi peršin gr . 3 ekstra djevičansko maslinovo ulje gr . 20 kadulja, majčina dušica, ružmarin gr – po ukusu crveno vino gr . 30 pileća juha (brudet, temeljac) gr . 100 pasirana rajčica gr . 50

( za pire ) krumpir gr . 300 maslac gr. 50 vrhnje za kuhanje gr . 100 mlijeko gr . 80 sol i papar – po ukusu

Postupak:

Izrezati teleća prsa na male komade, medaljone, ispržiti na neprijanjajućoj tavi te staviti na stranu.

Posebno, u velikoj tavi na maslinovom ulju kuhati povrće izrezano na male kockice. Dodajte meso, pričekajte dok ne porumeni te pustiti da kuha 5 minuta. Ulijte crveno vino, dodajte začine, sjeckane tartufe, umak od rajčice i pileću juhu. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri .

Krumpir ogulite, narežite na komade i kuhajte na mlijeku te ispasirajte sa vrhnjem dok ne dobijete kremastu smjesu.

Na kraju dodajte maslac te sol i papar po ukusu.

Poslužite medaljone sa pireom od krumpira i kriškicama bijelog tartufa.

Ukrasite sa svježim začinskim biljem i uljem od tartufa.

Pečena prasetina sa špinatom, narančom i pinjolima

Sastojci za 4 osobe: svježa prasetina gr. 1000 svijetlo pivo gr. 250 ružmarin gr. 1 svježa mirta gr. 3 1 češanj češnjaka cimet štapić gr. 1 koromač (ili kopar) gr. 3 sol i papar – po ukusu ekstra djevičansko maslinovo ulje gr. 10 svježi špinat gr. 100 svježa naranča gr. 150 prženi pinjoli gr. 10

Postupak:

Odvojite meso od kosti, začinite solju, paprom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim začinskim biljem, češnjakom i štapićem cimeta.

Pecite 50 minuta u pećnici na 180 ° C. Zalijevajte pivom tijekom pečenja.

Poslužite svinjetinu narezanu na fete, ukrašenu sa salatom od špinata prelivenu sokom od naranče, uljem, soli, paparom i prženim pinjolima.

Linker
23. travanj 2024 12:35