LIJEPA KOŽA

Tajne dobrog i lošeg pilinga

Sigurno ste mnogo puta u životu čuli kako je domaće najbolje… Pa ste pomislili da je za lijepu i glatku kožu – koja postaje takva nakon što s površine odstranite mrtve stanice – najbolji piling iz kućne radinosti. Napravili ste smjesu od kukuruznog brašna i meda, nanijeli na lice, dobro ga izribali, malo vas je pritom peckalo, ali nakon ispiranja bili ste zadovoljni rezultatom. I odlučili ste za koji dan to ponoviti jer vas ništa ne stoji s obzirom na to da ste sve sastojke imali doma, pa za nekoliko dana opet…

Zapravo, nikad niste bili redovitiji u pilingiranju. Nakon nekog vremena počinjete primjećivati promjene na licu, i to neugodne: često se javlja crvenilo na koži, koja kao da je postala suša nego prije, a vrlo često se javljaju akne i miteseri. Imate osjećaj da je koža izgubila sjaj i kao da je postala bolesna…

Što vam se dogodilo? Sasvim je svejedno jeste li koristili piling iz kućne radinosti ili ste kupili neki loš proizvod, kožu ste izložili velikoj traumi. Krenuli ste u akciju u najboljoj namjeri – jer, današnji trend jest što češće pilingirati lice, kojem svakodnevno čišćenje (s obzirom na smog, zimske uvjete, boravak u zatvorenim prostorima i ostale štetne faktore) nije dovoljno. No, odabrali ste pogrešan preparat, koji je učinio više štete nego koristi.

‘Loši’ pilinzi ili oni iz domaće radinosti izuzetno su opasni jer su njihova zrnca /granule, zapravo, vrlo oštri komadići nekog materijala, najčešće plastike, i na kožu mogu imati učinak kao da ste je izribali izmrvljenim staklom. S obzirom na to da tako gruba zrnca trajno oštećuju stanice, jasno je da ćete kao posljedicu imati gubitak elastičnosti te da vam lice može postati – i ostati – hiperosjetljivo. U skladu sa savjetima koje dobivamo od suradnika iz kozmetičke industrije, mi vam savjetujemo da svoju kožu ipak redovito pilingirate. To potiče cirkulaciju i staničnu izmjenu, što za rezultat ima bolji tonus, ljepšu boju i bolje stanje kože općenito. Ovisno o tipu kože, treba to činiti jednom ili dva puta tjedno.

Suhu, lijenu kožu pilingirajte što češće (najmanje dva puta tjedno), a masnu, hiperproduktivnu, što rjeđe (jednom tjedno ili čak jednom u dva tjedna). Također je vrlo važno da koju god dinamiku odaberete, tako i nastavite zauvijek. Koža, naime, voli rutinu. Međutim, nije svejedno koji ćete preparat koristiti.

Kvalitetan piling sadrži okrugla, sferična mikrozrnca, koja su osmišljena kako kožu ne bi ogrebla, porezala ili prekomjerno oljuštila. Iako ćete ih osjetiti pod prstima, riječ je o, zapravo, vrlo nježnim granulama koje su potpuno sigurne. Takvi pilinzi imaju zadatak mehanički ukloniti višak mrtvih stanica s površinskog sloja, ali i teksturom pročistiti lice. Obično takve pilinge vole žene s mješovitim tipom kože (koja je više masna nego normalna), ali i muškarci. Ispiru se vodom ili tonikom. Drugu skupinu čine preparati bez granula, s teksturom koja također vrši mehanički piling, ali na način da se tekstura ‘zalijepi’ za površinski sloj kože te se njezinim skidanjem odstranjuju i odumrle stanice.

Istodobno aktivni, pročišćavajući sastojci iz teksture ulaze u pore i dubinski ih pročišćavaju. Jedan od najdugovječnijih predstavnika te skupine jest Clarinsov ‘veteran’ Doux Peeling: lansiran još 1974., što samo dokazuje njegovu ekspertizu, djeluje u skladu s opisom, a nakon uporabe koža je nevjerojatno blistava, izgleda zdravo i mlado.

U treću skupinu ulaze takozvani kemijski pilinzi za kućnu upotrebu. Za razliku od prve generacije tih preparata, u kojima je koncentracija sastojaka bila previsoka za nestručno korištenje pa mnoge žene i danas osjećaju posljedice (hiperpigmentacijske mrlje, preosjetljivost na većinu kozmetičkih preparata), suvremeni kemijski pilinzi potpuno su sigurni. Chanelov Micro Solution Refining Peel Programme, primjerice, sadrži glikolnu kiselinu (10%, što je inače maksimum za ‘kućnu uporabu’), koja na mrtvi sloj kože djeluje poput otapala. Mogli bismo ga, zapravo, nazvati piling programom jer se sastoji od 21 ampule – za trotjednu uporabu. Nanosi se na čisto lice i ne ispire se, a koristi se svaki dan i uvijek u isto vrijeme – poput antibiotika. Jer, kako smo već ustanovili, koža voli i treba rutinu.

Dragana Dilparić Ivanić

Linker
26. travanj 2024 19:09