Instagram
ZDRAVE ODLUKE

Taj čudesni napitak, zeleni čaj

Za zeleni čaj možemo, bez puno dvojbi, reći kako je uistinu jedan od čudesnih napitaka. Tradicionalno kineskog porijekla, danas se nalazi u domovima mnogih pobornika zdravog načina života. Nije ni čudno jer su njegova svojstva ljekovita na toliko mnogo načina.

Smanjuje rizik od raka, pomaže kod gubitka kilograma, dobar je za srce i kardiovaskularni sustav, osnažuje imunitet, čini vas sretnijima, obuzdava Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest te umanjuje dehidriranost.

Svako novo istraživanje pokaže dobrobiti njegove konzumacije o kojima nismo znali. Donosimo vam top 5 razloga zašto biste kavu trebali zamjeniti zelenim čajem:

1. Gubitak kilograma

Zeleni čaj ubrzava metabolizam. Polyphenol koji se nalazi u zelenom čaju osobito je dobar za otapanje triglicerida, substanci koje se sastoje najčešće od masti i šećera.

2. Kolesterol

Zeleni čaj smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi i pomaže u povećanju razine dobrog kolesterola u organizmu.

3. Zubni karijes

Istraživanja su pokazala kako kemijski antioksidans catechin koji se nalazi u čaju pomaže u uništavanju bakterija i virusa u ustima koji stvaraju karijes i ostale zubne bolesti.

4. Depresija

Teanin je prirodan organski spoj koji se nalazi u listićima zelenog čaja. Dokazano je kako on pomaže u opuštanju i općenito ima umirujući učinak koji može pomoći u smanjenju osjećaja depresije i potištenosti.

5. Njega kože

Zeleni čaj pomaže kod smanjenja bora i prvih znakova starenja te spriječava nastanak akni. To čini zahvaljujući svom protuupalnom i antibakterijskom svojstvu antioksidansa.

Zapamtite! Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. I dok jedni tvrde da je potrebno 10 šalica kako bi njegova ljekovita svojstva djelovala, drugi tvrde da su dovoljne dvije do tri šalice dnevno.

Priprema: Pravi zeleni čaj je u rinfuzi, a ne u filter vrećicama. Iako postoje različiti zeleni čajevi, može se reći da na 2 dl vode ide žličica zelenog čaja i jako kratko se drži u vreloj vodi, svega 2-3 minute. Nakon toga procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Limun natašte – najstariji recept za zdravlje

Linker
26. travanj 2024 03:03