SPEKTAKL U PULSKOJ ARENI

Svjetski poznati tenor Jose Carreras je stigao u Pulu!

Nastupati u pulskoj Areni za svakog je izvođača privilegija: pjevati pod zvjezdnim nebom u gotovo dvije tisuće godina starom ambijentu neponovljivo je iskustvo. Upravo iz tog razloga se 69-godišnji španjolski tenor José Carreras u Pulu uvijek rado vraća. U subotu, 21. srpnja, u amfiteatru će nastupiti treći put u karijeri.

Na press konferenciji jučer održanoj u Puli, Carreras je izrazio veliko zadovoljstvo time što je ponovno u Hrvatskoj i istaknuo kako ga posebno veseli nastup s Orkestrom HNK Ivan pl. Zajc, poznatim dirigentom Davidom Gimenezom te kolegicama glazbenicama Anom Rucner i Martinom Zadro.

Jezik na kojem najviše voli pjevati… Talijanski i španjolski, a treći jezik kojeg bi odabrao bio bi ruski jer ti jezici imaju mnogo vokala koji su vrlo ekspresivni.

Koga bi proglasio svojim nasljednikom… Smatra da postoji puno sjajnih tenora nove generacije i po njemu bi bilo arogantno reći da je netko njegov nasljednik.

Nedostaje li mu nastupanje s Tri tenora… Više od nastupa s Tri tenora nedostaje mu Luciano Pavarotti koji je bio vodeći svjetski umjetnik i prije svega dobar čovjek.

Što nas očekuje na pulskom koncertu… Osim klasičnih popularnih talijanskih i napuljskih pjesama i arija izvodit će i dijelova iz opera i opereta. Slušatelji koji dođu na koncert uživat će i i u poznatoj pjesmi s Olimpijskih igara u Barceloni “Amigos para Siempre” – “Friends for life”, čiji je skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Je li mu draže pjevati u kazalištu ili nekoj drugoj dvorani ili, pak, na otvorenom… Za njega nema prevelike razlike. Doduše u kazalištu je to autentičnije, jer tu je i scenografija i kostimografija, no danas je ozvučenje toliko sofisticirano da vjerno prenosi i glasove umjetnika i sam doživljaj. Na koncertima na otvorenom obično sudjeluju ljudi koji nisu baš ljubitelji koncertnih dvorana, a ovako imaju priliku uživati u kvalitetnom zvuku.

Što mu znači glazba… Ona je njegov život, vjeruje da djeluje iscjeljujuće, a i njemu je samom pomogla. Dok je bolovao od leukemije, najradije je slušao Rahmanjinov piano koncert no.2.

Upravo iz tog razloga, pulski koncert ima humanitarni karakter: glavna svrha mu je prikupiti što više novca za donacije dječjem odjelu KBC-a iz Rijeke i Centru za rehabilitaciju Veruda iz Pule. Koncert počine u 20 sati, a trajati će dva sata. Više informacija potražite na www.carrerasupuli.com, redovite informacije vezane uz koncert pratite na službenoj Facebook stranici Jose Carreras u Puli.

Linker
24. travanj 2024 02:08