KUHINJA LANE BANELY

Svibanjski gurmanski pupoljci

Proljetni pupoljci artičoka na zagrebačkim tržnicama podsjećaju Lanu Banely (23), sportsku novinarku HTV-a i bivšu višestruku državnu šampionku u tae kwon dou, na redukcijske dijete kojih se morala pridržavati tijekom priprema za sportska nadmetanja.

I to iz godine i godinu jer je morala održavati težinu od 55 kilograma, propisanih za njezinu kategoriju. A kako Lana voli jesti, to joj unatoč napornim treninzima, nije bilo lako. Ipak, zahvaljujući artičokama, čiji su joj kuhani, sočni listići s veoma malo kalorija, pružali gurmansku utjehu, lakše je podnosila dijete.

Naviku da uživa u artičokama zadržala je i nakon što se lani oprostila od sportske karijere, a za povlačenje s terena krive su ozljede koje su je i spriječile da na Svjetskom prvenstvu u tae kwon dou u Njemačkoj, na kojem je bila četvrta, osvoji medalju.

– Sad mogu bez grižnje savjesti jesti artičoke kuhane u gustom umaku s mladim bobom, kao stvorenom da se u njega umače još topli domaći kruh. No, ni kuhane u vodi nisu loše. Na njih sam se “navukla” zahvaljujući Mimi Vurdelji, nutricionistici Hrvatskog olimpijskog odbora, koja mi je proširila gastronomski obzor, naučivši me da postoje delicije koje ne debljaju, a praznik su za nepce. Osim artičoka i boba, Mimi mi je savjetovala da jedem šparoge kad im je sezona pa su i one postale moj prirodni “doping” Kad bih se najela tih proljetnih delicija, razletjela bih se na treningu – govori Lana, koja je lanjskog rujna diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Odmah nakon toga upisala je magisterij iz novinarstva, a sve to vrijeme marljivo priprema priloge u Sportskoj redakciji HTV-a i vodi vijesti iz sporta u Dnevniku. Ne smeta joj što ona sad uzima izjave od sportaša kad se s medaljama vrate kući, umjesto da ih sama daje. Lanu ta promjena veseli jer je oduvijek htjela biti novinarka.

Vikendi u kuhinji

-Vikend je moje vrijeme za kuhanje, jer se tada moja majka Irena i otac Nenad, koji vode obiteljsku građevinsku tvrtku, zapute na Dugi otok, gdje imamo vikendicu. Ostajem kod kuće sa sestrom Barbarom (16), rukometašicom zagrebačkog kluba Trešnjevka, i uživam što kuhinju imam samo za sebe – jer ondje preko tjedna “kraljuju” moji roditelji.

Iako vikendom u mojoj redakciji ima najviše posla, ipak imam dovoljno vremena za pripremu pašte s povrćem ili meksičkih specijaliteta od piletine, povrća i gotovih tortila, zapečenih sa sirom. To su jednostavna jela, gotova za pola sata, a i manje. Snalazim se i u pripravi japanskog sushija, a najdraži mi je od očišćenih repova račića, avokada, tikvica, alge nori te posebne riže sitnog okruglog zrna – govori HTV-ova novinarka i voditeljica.

Ukratko, Lana i njezina sestra vikendom neće “umrijeti od gladi”. A ako se ipak zbog posla nađe u vremenskoj stisci, djevojke odu na ručak u restoran 100 posto Istra, na fritaju ili salatu od šparoga. I na ukusan desert od domaćih jagoda i skute.

Tanja Vučičević

Linker
26. travanj 2024 21:07