GLORIAIN PREPORUČUJE

Svemoguće jabuke - iskoristive i u jelima s tijestom i mesom

Kraljica voća iskoristiva je u svim kombinacijama – izvrsno se slaže s tjesteninom, a mesnim jelima daje slatkastu aromu.

Pogledajte kako sve možete iskoristiti jabuke.

Krpice s jabukama i piletinom Sastojci (za 4 osobe): 40 dag tjestenine, 20 dag pilećeg filea, 2 kisele jabuke, 1 glavica luka, 1 dl bijelog vina, 5 dag maslaca Priprava: Sitno nasjeckani luk popržite do zlatnožute boje, dodajte na trakice narezanu piletinu i pržite dok ne porumeni. Ulijte vino i pirjajte dok ne ishlapi. Dodajte na kockice narezanu jabuku i pirjajte oko pet minuta. Posolite i popaprite. Maknite s vatre, umiješajte maslac i al dente kuhane krpice. Poslužite toplo.

Integralni muffini od jabuka i kokosa Sastojci (za 18 muffina): 20 dag naribanih jabuka, 20 dag integralnog brašna, 20 dag kokosovog brašna, 3 dl mlijeka, 2 jaja, 10 dag otopljenog maslaca za premazivanje kalupa, 1 vanilin šecer, 1 žlićica soli, 1 žlićica sode bikarbone, 12 dag šećera, 1 prašak za pecivo Priprava: Sve sastojke pomiješajte i rasporedite u maslacem namazane i pobrašnjene kalupe. Pecite 12-15 minuta na 180 stupnjeva. Prije pečenja muffine ukrasite nasjeckanim jabukama

Torta od makarona, jabuka i čokolade Sastojci (za kalup promjera 26 cm): 40 dag makarona, 20 dag naribanih jabuka, 10 dag Čokolade, 3 dl slatkog vrhnja, 1jaje + jedno za preljev, 5 kora za savijaČe, 1 žlicica cimeta, 1 dl slatkog vrhnja Priprava: Makarone skuhajte al dente sa žličicom soli i žlicom šećera. Tjesteninu pomiješajte s naribanim jabukama i čokoladom te cimetom, a potom dodajte vrhnje u kojem ste razmutili jaje. Kalup premažite maslacem te obložite dvjema korama za savijače, također premazanim maslacem. Rasporedite jedan sloj makarona. Ostale kore izrežite u krug te stavite jednu na svaki red makarona. Zadnju prelijte vrhnjem koje ste pomiješali s jajetom. Pecite 40 minuta na 170 stupnjeva.

Zalogaji s ajvarom od jabuke Sastojci (za 4 osobe): 1 kg zelenih rajČica, 1 kg jabuka, 2 glavice luka, 1 žlica meda, sol, papar, ulje, 8 kriški baguettea Priprava: Sitno nasjeckani luk popržite. Dodajte kockice zelene rajČice i pirjajte dok ne povene. Potom dodajte naribane jabuke, malo vode i pirjajte dok tekuĆina ne ispari (oko 30 minuta). Posolite, popaprite i zasladite medom prema ukusu. Ajvar servirajte na tostiranom kruhu s ploškom svinjskog filea i povrćem.

Pripremila Vesna Gregl

Fotografije Željko Grgić

Linker
20. travanj 2024 08:02