Susan Sarandon: Djeca su moja slabost

Majka, aktivistica, glumica. Tim se riječima holivudska zvijezda Susan Sarandon (66) predstavlja na Twitteru, no u javnosti je poznata po obrnutom redoslijedu. Prvenstveno kao glumica, najpoznatija po filmovima “The Rocky Horror Picture Show”, “Glad za krvlju” i “Thelma i Louise” te po “Odlasku u smrt”, za koji je 1995. dobila Oscar. Zatim kao aktivistica za ljudska prava koja je još u srednjoj školi protestirala protiv rata u Vijetnamu i nekoliko puta bila uhićena zbog građanskog neposluha. Najmanje je, pak, poznata kao majka kćeri Eve Amurri (28) koju je rodila u vezi s talijanskim redateljem Francom Amurrijem te sinova Jacka Henryja (24) i Milesa Guthrieja (21) koje je dobila u vezi s kolegom Timom Robbinsom.

Jeste li ikada požalili zbog svojih stavova?

– Ne. Morate znati da svojim izborima sami sebe stvarate. Vaše dobre i loše odluke utječu ne samo na vas, nego i na vaše najbliže i tu odgovornost morate prihvatiti. Ako želite nešto promijeniti, morate biti svjesni da će i vaša okolina postati drukčija. Ja biram borbe koje mi odgovaraju, no mnogo je aktivista žrtvovalo privatni život kako bi svima nama bilo bolje. Govorim o ljudima poput Harryja Belafontea i Nelsona Mandele, koji su doista promijenili svijet.

Koliko je vaš aktivizam utjecao na vašu djecu i njihove poglede na svijet?

– Kada pokušate braniti svoje principe, a okolina vam nije sklona, onda su djeca vaša slabost. Nikada nisam vodila djecu na proteste, ali sam ih zato svaki put upozorila da bi me policija mogla uhititi. Razgovarala bih s njima tako da znaju što mogu očekivati ako na televiziji vide policiju kako odvodi mamu. Najteže mi je bilo kad sam se angažirala u borbi protiv raka u Iraku. Neki novinari su se okomili na mene. Nije mi smetalo kad su pisali o meni, no osjećala sam se užasno kad su objavljivali laži o mojoj djeci. Naravno da je to utjecalo na mene, ali i na njih. Zato mi je drago što su odrasli u odgovorne osobe. Ava, primjerice, surađuje s humanitarnom organizacijom kambodžanske aktivistice Somaly Mam koja se bori protiv trgovine ljudima.

Pročitali ste skraćeni tekst o Susan Sarandon. Cijeli intervju potražite u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 956). Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije– u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, no najviše štedite ako se pretplatite na 24 mjeseca.

Linker
19. travanj 2024 11:10