ELIZABETA II.

Suprugu priuštila svjetski rekord

Privilegiju da nazoče 700 godina staroj ceremoniji, koju kraljica (ili kralj, ovisi tko je na prijestolju) obavlja na Veliki četvrtak, ovaj put imali su stanovnici gradića Bury St Edmunds u engleskoj grofoviji Suffolk.

Taj dan nakon mise, naime, kraljica Elizabeta dijeli novac umirovljenicima koji su pomagali crkvu i svoju zajednicu. U svakoj crvenoj vrećici nalaze se kovanice od pet funta i 50 penija. Među 166 umirovljenika koji su je dobili nalazila se i 107 godina stara Kathleen Grimswood, koja je, naravno, bila oduševljena.

A kad je već riječ o visokim godinama, treba spomenuti da je kraljičin suprug Philip upravo oborio svjetski rekord: postao je ‘najdugotrajniji’ životni pratilac neke okrunjene glave u povijesti. Taj je rekord držala supruga kralja Georgea III. (vladao je od 1760. do 1820.), kraljica Charlotte, koja je uz muža na prijestolju bila 57 godina i 70 dana. Princ Philip sad ju je pretekao jer je Elizabeta II., kojom se oženio potkraj 1947., više od 57 godina i 70 dana na prijestolju, a sve to vrijeme on je uz nju.

Linker
25. travanj 2024 13:02