FLICKR
ZDRAVA NAMIRNICA

Supernamirnica koju biste trebali uvrstiti u svoj dnevni jelovnik

Proteini, vlakna, vitamini, minerali i lignin – sve što ljudskom organizmu treba, priroda je stavila u jednu supernamirnicu – lan.

Donosimo vam pet razloga zbog kojih biste svakodnevno žličicom trebali posegnuti u staklenku s lanom.

1. Lanene sjemenke najbogatiji su biljni izvor omega-3 masnih kiselina, a bitne su za očuvanje srca i krvožilnog sustava te smanjenje razine lošeg kolesterola.

2. Bogate su ligninom – iznimno važnim antioksidansom koji ima antikancerogena svojstva, posebice kada su u pitanju karcinom dojke i debelog crijeva.

3. Lan osnažuje imunitet. Istraživanje je pokazalo da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.

4. Sjemenke lana sadrže sluz koja potiče probavu, vrijedan su dodatak prehrani, a ujedno i korisne u borbi s celulitom. Pomažu osobama koje imaju problema sa suhom kožom i ekcemima.

5. Polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u sjemenkama lana povećavaju vjerojatnost mršavljenja za nešto manje od 50 posto, a stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.

Ova supernamirnica može se konzumirati kao ulje, mljeveni lan ili u izvornom obliku, a dodati ga možete u bilo koje jelo na svom dnevnom jelovniku.

Preporučujemo vam jedan jednostavan, zdrav i ljekovit recept zahvaljujući kojim ćete od lana imati najviše koristi:

Jednu punu malu žlicu mljevenog lana prelijte čašom hladne vode i pustite da odstoji preko noći. Ujutro smjesu zagrijate do mlake temperature, stavite malo omiljenog začina (cimeta), sve dobro promiješajte i popijte natašte.

Linker
10. travanj 2024 07:42