BRANDON ROUTH

Superman postaje lovac na čudovišta

Brandon Routh (28) proslavio se kao nasljednik kultnog glumca Christophera Reevea u novom filmu o legendarnom superheroju, “Superman: Povratak”. Sad mu je, nakon dugih pregovora i pomnog biranja odgovarajućeg glumca, dodijeljena čast glumiti još jednog stripovskog superheroja – Dylana Doga.

Istražitelj noćnih mora, čiju poštapalicu “Stotinu mi vampira!” nostalgično pamte vjerni obožavatelji stripa, dobit će prvu “službenu” adaptaciju.

1994. pojavio se, naime, film temeljen na priči dvobroja “Smrt, ljubav, smrt” pod nazivom “Dellamorte, Dellamore” u režiji Michelea Soavija. Glavnog lika, Francesca Dellamortea, koji se pojavio u Dylanovom standardnom “dress codeu” – crvenoj majici, plavim trapericama i crnom sakou, glumio je Rupert Everett, na temelju čijeg lika su crtači i temeljili Dylanov izgled. Ipak, sam lovac na čudovišta nije se pojavio pod vlastitim imenom, a nedostajao je i drugi zaštitni znak stripa, njegov vjerni pomoćnik Groucho, koji u kriznim trenucima uvijek dobaci pištolj poslodavcu u nevolji.

Snimanje ove popularne strip-serije počinje u srpnju u Torontu, a redatelj je Kevin Munroe, koji je prije toga napravio akcijski teen-hit “Teenage Mutant Ninja Turtles”. Adaptirana će biti epizoda “Noć mrtvih” koju već marljivo priprema scenaristički dvojac Thomas Dean Donnelly i Josua Oppenheimer. Obožavatelji stripa nakon niza neuspješnih pokušaja (izdvojimo samo neke filmske podbačaje: “Družba pravih gentlemena”, “Fantastična četvorka”, “Daredevil”, “Elektra”) podozrivo gledaju na filmske adaptacije pa cijelu ekipu, a posebice mladog Brandona, očekuje zahtjevan posao.

Pogotovo zato što je Dylan kompleksan i netipičan akcijski junak: imao je problema s alkoholizmom, pun je raznih fobija, rijetko putuje i iz epizode u epizodu nanovo se nesretno zaljubljuje. -On je onaj koji je ponekad gubitnik, ili, ako je na dobitničkoj strani, nikad uistinu ne pobijedi. Zapravo, on nije stripovski superjunak. Moje priče nisu nikad utješne, jer horor nikad ne završava. Uvijek iznova započinje- izjavio je Tiziano Sclavi, scenarist koji je osmislio njegov lik.

A kako će se bivši Superman uhvatiti u koštac sa zombijima, vampirima i vukodlacima, procjenit će vjerna vojska obožavatelja kultnog stripa, koja će zasigurno biti raspoložena za kritiziranje.

Gordana Kolanović

Linker
30. travanj 2024 07:53