Peter Shanks / Flickr
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Stvari koje možda niste znali o djelovanju meda

Med u čaju ili maskama za njegu kože nije jedina primjena ovog prirodnog lijeka. Med je poznat po svojim mnogobrojnim učincima koje ima na ljudsko tijelo. Donosimo vam četiri zanimljivosti koje možda niste znali, a tiče se ovog pčelinjeg proizvoda koji može biti pravi izvor energije i zdravlja.

Pomaže kod kašlja

Med je spasioc za kašalj u sezoni gripe i prehlade. Osim što ublažava negativne simptome kašlja, med odlično djeluje i na san te na taj nači pomaže u relaksaciji. Svjetska zdravstvena organizacija navodi med kao sredstvo za ublaživanje grlobolje te smirivanje brojnih iritacija izazvanih kašljem.

Pomaže u liječenju rana

Povijest korištenja meda u zdravstvene svrhe datira još u vrijeme prije Krista, kada se koristio u liječenju rana i porezotina. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako nanošenje meda na rane omogućava brže zacjeljenje te ima antibakterijsku efikasnost širokog spektra.

Pomaže u liječenju kožnih bolesti

Med može riješiti mnoge kožne probleme. Recept u kojemu se med razrijedi s malo tople vode pokazao se učinkovitim u smanjenju svrbeža i perutanja kože. Rezultati nanošenja otopine na kožu pokazali su se već nakon tjedan dana – kada je svrbež nestala, a nakon dva tjedna postala bi nevidljiva i oštećenja kože.

Pomaže u povećanju energije

S obzirom da je relativno lako probavljiv, med tijelu daje brzu energiju, a njegovim dugotrajnim konzumiranjem povećavate fizičku izdržljivost te psihičku stabilnost. Zato što je bogat izvor ugljikohidrata, med djeluje kao gorivo i pravi je izvor energije sportašima i rekreativcima.

Prilikom konzumacije meda, imajte na umu da ga ne biste smjeli stavljati u vrući čaj ili konzumirati metalnom žlicom, a najbolje bi bilo staviti ga pod jezik i čekati da se otopi.

Linker
03. prosinac 2023 10:05