LJEPOTA: NOKTI

Što nokti i lakovi govore o vama

Premda je manikura jedna od onih vječnih kozmetičkih tema koja nas zanima u svakom trenutku, priča o noktima i lakovima uvijek se aktualizira nekako u ovo doba godine. Razlog je vjerojatno u tome što ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, imamo vremena posvetiti se sebi, a uređenje noktiju jedan je od rituala koji većinu žena opušta i – uljepšava. No, prije nego što odaberete svoju boju sezone, razmislite činite li sve postupke prije nanošenja laka ispravno.

Oblik nokta Treba poštovati prirodan oblik – koji može biti ovalan, četvrtast, četvrtasto-ovalan i ‘trapez’. Nokte oblikujete isključivo rašpanjem – i to uvijek u istom smjeru (ne lijevo-desno). Slobodni dio nokta (bijeli) mora imati isti oblik kao kožica uz korijen nokta.

Dužina Lijepim se smatra nokat čiji slobodni dio nije duži od trećine ploče nokta.

Lakiranje Nanosi se u najviše tri poteza – najprije sredina, a onda sa strane. Kad se lak zgusne, treba u njega nakapati malo preparata Nail Thiner (O·P·I) i tada je iskoristiv do zadnje kapi.

Odabir boja Najvažnije da boja laka na rukama i nogama bude usklađena. Ako su lakirani samo nokti na rukama, boja laka prilagođava se boji kože, a lak na nogama prilagođava se obući.

Poznati o manikuri:

SEVERINA Nokti su mi fetiš i cijele godine im posvećujem mnogo pažnje: redovno odlazim na manikuru, a i sama ih znam lijepo oblikovati. Tijekom godine ih obično premazujem bezbojnim lakom, a ovo ljeto otkrila sam – boje. I nije mi teško mijenjati lak svaki drugi dan – i na nogama i na rukama. Najviše volim vatrenocrvenu i boju koralja.

FRANKA BATELIĆ Obožavam ljeto jer tada uz šarenu odjeću i jarke boje mogu kombinirati lakove svih mogućih nijansi. Ove sezone najdraži su mi tamnoljubičasti i plavi te svi ‘kričavi’ tonovi. Problem je jedino što morska voda oštećuje lak pa ga moram stalno popravljati – nekad i po nekoliko puta dnevno. Zimi odmaram nokte pa odlazim samo na francusku manikuru.

VANDA WINTER Moj izbor preko godine su neutralni tonovi i francuska manikura, tim više, što volim dugačke nokte pa mi se to čini nekako primjerenijim. Tamnije boje, poput bordo, smeđe i crvene, imat ću jednokratno, ali ih volim na stopalima. Ljubiteljica sam stakalaca, šljokica i sličnih ukrasa, a u posljednje razmišljam i o fluorescentnim lakovima.

Linker
19. travanj 2024 04:12