UOČI KONCERTA

Sting: Želim biti hodočasnik

Britanska pop-zvijezda Sting (59), koji 8. studenog u sklopu turneje Symphonicity dolazi u Zagreb, u Arenu, predstavit će svoje najpoznatije pjesme u potpuno drukčijem ruhu. Nekadašnjeg vođu grupe Police, koji već dvadesetak godina gradi samostalnu karijeru i ne boji se probijati žanrovske barijere pop-glazbe – nastupao je uz jazz-glazbenike, izvodio djela Kurta Weila, svirao s Anoushkom Shankar i surađivao s hiphoperima – sad će pratiti Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona pod ravnanjem američkog dirigenta Stevena Mercurija (54).

Na koncertu ćemo u novom aranžmanu čuti pjesme kao što su “Roxanne”, “Englishman In New York”, “Next To You” i druge. Nove verzije mogu se čuti i na Stingovom desetom studijskom albumu “Symphonicities”. Kako ste došli na ideju da svoje pjesme odjenete u klasično glazbeno ruho? – Nikad se nisam bojao rizika, dapače, smatram da je iznimno važno glazbom probijati granice i istraživati područja u kojima uspjeh nije zajamčen. Prvobitno me Bostonski simfonijski orkestar zamolio da za neki dobrotvorni koncert sastavim program svojih pjesama. Iako smo izvodili popularnu glazbu, želio sam da pjesme aranžiramo tako da budu izazovne orkestru, osobito ritmički. Pokazalo se da je to dobra ideja, jer su u tim izvedbama podjednako uživali i članovi orkestra i publika, naravno i ja. Steven Mercurio, ravnatelj Kraljevske filharmonije, vaš je vršnjak, a dijelite i slične glazbene interese jer je i on u mladosti slušao rock i jazz. Kako surađujete s njim? – Steven očito dobro poznaje i jedno i drugo glazbeno područje. Željeli smo pokazati da ta dva, inače odvojena glazbena svijeta, zapravo dijele zajednički jezik.

Kako ste birali pjesme za turneju Symphonicity? – Želio sam balansirati hitove s nekim manje poznatim, čak i ezoteričnim pjesmama. Mislim da sam uspio u tome i da će ovaj koncert privući i prosječnog slušatelja, kao i one malo zahtjevnije.

Odakle dolazi vaša sklonost približavanju drugim glazbenim žanrovima i kulturama? – Svijet glazbe postoji da bi se mogao istraživati, a ja sam oduvijek bio znatiželjna osoba. Glazba vas je vodila diljem svijeta, nastupali ste na svim kontinentima. Postoje li još neka mjesta koja biste željeli posjetiti, kao glazbenik ili turist? – Ne sviđa mi se ideja turizma, jer mi se čini da pretvara cijeli svijet u monolitni shopping centar. Više mi se sviđa drevni koncept hodočašća, u kojem putnik prilazi drugoj kulturi s poštovanjem i željom da nauči nešto o njoj.

Kakvi su vam planovi nakon turneje Symphonicity? – Iznenađenje i novina su ključni elementi u svakom novom glazbenom pothvatu, pa da bih se nečeg prihvatio, to mora i meni biti iznenađujuće i novo. Nemam pojma što ću raditi poslije ove turneje, no nadam se da će se nešto razviti iz ovoga što sada radim. Možda će biti slično, a možda i posve drukčije.

Feđa Kalebić

Linker
24. travanj 2024 13:24