NIKAD NIJE KASNO

Špiro Guberina: Internet je čudo i vrag

Svake srijede glumac Špiro Guberina (79) ustaje vrlo rano kako bi već u devet sati sjeo u školsku klupu i uhvatio korak s 21. stoljećem. Popularni Jozo Škovacin iz serijala “Velo misto” u Sveučilištu za treću životnu dob, jednom od odjela zagrebačkog Pučkog otvorenog učilišta, upisao je tečaj informatike. Nastavu je shvatio vrlo ozbiljno i u dva semestra izostao je tek nekoliko puta. Ponosno pokazuje potpis u indeksu kojim je profesor Ivan Štruklec potvrdio da redovito pohađa radionicu.

– Prije 17 godina preminula je moja supruga Ingrid i otad živim sam u našem stanu. Svaku večer izlazim na premijere, koncerte ili izložbe, ali dan je dug, pa sam, iz čiste znatiželje, odlučio ispuniti vrijeme tečajem informatike. I jako sam ponosan. Već znam i surfati: odem na google, utipkam što me zanima i čitam. Jedino, znate, taj internet je vrag. Zaokupi me, pa za laptopom, koji mi je darovao sin Boris, provedem i tri, četiri sata. Odem i na youtube, i to sad znam, slušam vijesti iz kulture, glazbu – objašnjava legendarni komičar.

Dva sata tjedno brzo prođu, no Špiro Guberina uživa i nakon predavanja. S grupom obično sjedne na kavu u foajeu sveučilišta, a polaznice tečaja su ga, kaže, razmazile.

– A ne, niti jednoj ne hofiram. Ja sam udovac i ako se pojavim više puta s istom ženom, odmah nas povežu. A i ne želim nikakve obveze. Čim ste s nekim, više nemate svoju slobodu. A što ću si zagorčiti još ovo malo života? Bolje mi je ovako – priznaje glumac koji će 1. ožujka proslaviti 80. rođendan,

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćeni tekst o Špiri Guberini. Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 946) koje je u prodaji još samo danas. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje iz kojega možete preuzeti pojedinačni tekst ili cijeli broj.

Linker
28. travanj 2024 21:08