15. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Spektakularni početak

Uoči početka 15. Sarajevo Film Festivala cijeli grad odisao je i pulsirao u ritmu filmova, pa je atmosfera dosegnula kulminaciju na svečanom otvorenju, kad su brojni slavni prošetali crvenim ćilimom. Najpoznatiji festival regije službeno je otvoren prikazivanjem rumunjskog filma “Priče iz zlatnog doba” koji kroz prizmu lokalnih urbanih legendi na crnohumorni način dočarava svu grozotu posljednjih petnaest godina Ceauşescuovog režima. Prije projekcije u dvorani Narodnog pozorišta brojna publika u srdačnom razgovoru razmjenjivala je dojmove na koktel partyju upriličenom za uzvanike i filmaše, pristigle iz cijeloga svijeta.

– Obično su prvi film koji prikazujete, gosti koji dolaze toga dana i atmosfera, pokazatelji toga kako će biti. Spremno dočekujem ovogodišnji festival, uvijek sam sretan što mogu kazati da je ovo izdanje po meni bolje nego što je bilo prošle godine. Ovo je još jedan veliki iskorak za nas i za naše međunarodne goste. Od samog početka imali smo viziju, to je bilo najznačajnije, zatim profilirani programi, prateća industrija i Sarajevo talent campus, a sad smo krenuli i s projektom Sarajevo grad filma, gdje dajemo mladima šansu da snimaju svoje filmove – izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Sve o 15. Sarajevo Film Festivalu doznajte na posebnoj Glorijinoj stranici

Mnogi mladi autori stigli su na festival kako bi promovirali svoje nove uratke, a među njima su bili i hrvatski redatelji Ivan Ramljak i Marko Škobalj.

– Ovdje smo da bi bili na premijeri našeg kratkog filma “Oslobođenje u 26 slika”. To je jedan urbani vestern o starom zaboravljenom partizanu koji izvede svoju zadnju diverzantsku akciju. Time smo htjeli simbolično istjerati nasilje iz Sarajeva – kaže Ivan Ramljak. Osim sineasta, otvorenje su uljepšali i brojni poznati sa sarajevske estradne, ali i političke scene.

– Puno lijepih stvari se dešava na polju kulture i to je pravi lijek za Sarajevo – objasnio je na otvorenju Mustafa Mujezinović, premijer Federacije Bosne i Hercegovine te nadodao kako na žalost zbog obveza neće pogledati nijedan film, za razliku od njegove supruge koja planira pratiti što više filmova u konkurenciji.

Sarajevski pjevač Dino Merlin na festival je stigao direktno s godišnjeg odmora provedenog na jadranskoj obali, te se raduje činjenici da grad živi i postaje “kulturno sjecište ljudi ujedinjenih u tome da je film nešto što destilira psihu”. Ipak, nisu svi na otvorenje stigli u tako opuštenom ritmu. Sarajevski redatelj sa zagrebačkom adresom Antonio Nuić, koji je nakon premijere na filmskom festivalu u Puli u Sarajevu prikazati svoj novi film “Kenjac”, priznao je da pati od velike nelagode uoči projekcije u svom rodnom gradu.

– Meni je na svim svečanijim prikazivanjima velika trema, a tek u Sarajevu imam najveću tremu. Zato ne smijem ni razmišljati kako će sutra proći projekcija. Inače ne volim gledati filmove na festivalima – kaže redatelj kojem je društvo pravila njegova nova djevojka, Puljanka Ada Radošević. Za razliku od Nuića, njegova bivša djevojka, zagrebačka glumica Nataša Janjić, stigla je sama i priznala da je pomalo – izgubljena.

– Upravo sam stigla u grad i treba se aklimatizirati na ugođaj – napomenula je zvijezda filma “Kenjac”.

Predsjednica žirija, srpska glumica Mirjana Karanović, nije dijelila njihove strepnje uoči početka festivala.

– Uglavnom sam dolazila kad imam film, sad je prvi put da nemam ništa i da ću biti ovdje sve vrijeme. Predsjednica sam žirija i lupat ću im packe, ako kasne dijelit ću im neopravdane – našalila se glumica te nadodala kako se raduje tome što neće imati tremu od prikazivanja svog filma.

Sve o 15. Sarajevo Film Festivalu doznajte na posebnoj Glorijinoj stranici

A kako su se na otvorenju i zabavi proveli brojni celebrityji, među njima i bivši košarkaški reprezentativac Dino Rađa sa suprugom Viktorijom, te kako planiraju provod u Sarajevu, pogledajte u videoprilogu.

Gordana Kolanović

Linker
25. travanj 2024 03:07