Sljemenskom utrkom promovirali zdravlje i kretanje

Hrvatski akademski sportski savez i Triatlon klub Maksimir u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica i uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska na zagrebačkome Sljemenu organizirali duatlonsku utrku kojom su pozvali Zagrepčane na kretanje i boravak u prirodi .

Stotinjak studenata, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu i kretanje sudjelovalo je na zagrebačkome Sljemenu u natjecanjima u brdskome trčanju, brdskome biciklizmu i utrci XC duatlon Green devil. Organizatori su Hrvatski akademski sportski savez i Triatlon klub Maksimir u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica i uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska i drugih pokrovitelja.

„Cilj je ovoga projekta na Sljemenu ne samo pokretanje nove sportske manifestacije, nego i popularizacija sporta i rekreacije u prirodi“, izjavio je predsjednik Triatlon kluba Maksimir i profesor na Kineziološkome fakultetu u Zagrebu Mario Kasović. Dodao je da je iznimno zadovoljan prvim reakcijama studenata i sudionika koji su se unatoč hladnomu vremenu i magli dobro zabavili i odmjerili snage u trima kategorijama. Održana je studentska utrka u brdskome trčanju u dužini od dva kilometra, utrka u brdskome biciklizmu u dužini od šest kilometara te utrka za rekreativce koja se sastojala od dva kilometra trčanja, šest kilometara vožnje bicikla te ponovno dva kilometra trčanja.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja pozdravila je pokretanje projekta i izrazila uvjerenje da će zaživjeti u širim razmjerima kako bi se i drugi mladi pokrenuli i shvatili da jedino na temelju tjelesne aktivnosti imaju jamstvo za zdravlje i kvalitetan život. „Coca-Cola u okviru svojih društveno odgovornih projekata tradicionalno podupire kretanje i aktivne životne stilove. Posljednjih godina naglasak smo stavili na razvoj programa kojima se građane potiče na vježbanje, rekreaciju i boravak u prirodi i u tome smo smislu odlučili podržati i ovu vrijednu inicijativu i njome podsjetiti Zagrepčane na važnost kretanja“, izjavila je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Coca-Cola HBC Hrvatska, Boška Trbojević.

Uoči natjecanja predstavnici Javne ustanove Park prirode Medvednica i Ministarstva zdravlja otvorili su nove biciklističke staze na Sljemenu, osam kružnih i jednu grebensku, ukupne duljine 153 kilometra.

„Staze su otvorene u okviru projekta Medvednicom na dva kotača. U projekt se krenulo prije dvije godine u želji da se naprave u potpunosti nove staze jer su biciklisti prijašnjima zamjerali da nisu kružne i da su preteške, a i zub je vremena učinio svoje“, izjavila je tom prigodom v. d. ravnateljice Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari. Nove su biciklističke staze, prema njezinim riječima, obogaćene suvremenim multimedijskim turističkim vodičem na hrvatskom i engleskom jeziku, a izgrađene su zahvaljujući financijskoj potpori Turističke zajednice grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša. Uklopljene su u postojeću cikloturističku stazu koja povezuje Kopački rit, Lonjsko polje, Papuk i Medvednicu i koja je sastavni dio europske biciklističke staze Dunav – Sava – Drava.

Linker
19. travanj 2024 22:18