NJAM

Slatki doručak za vaše školarce (ali i vas)

Početak dana neki obilježi zdrava gozba koja školarcu daje energiju i potiče koncentraciju.

Zadravo i hranjivo, a opet su to keksi, čokolino i palačinke. Slobodno se i vi pridružite svojim školarcima u doručku!

Zobeni keksi s orašidima i medom

Sastojci (za 12 keksića): 13 dag sitnih zobenih pahuljica, 10 dag rižinog brašna (može i pšenično ili pirovo integralno), 5 dag usitnjenih badema, 5 dag bundevinih sjemenki, 1 žlica crnog sezama, 1/2 žlice praška za pecivo, 5-7 dag meda, 5 dag kokosovog ulja, 1 dl sojinog ili zobenog mlijeka

Priprava: Pomiješajte zobene pahuljice, rižino brašno, usitnjene bademe, bundevine sjemenke i crni sezam s praškom za pecivo. Lagano umiješajte med, kokosovo ulje i mlijeko te pustite da odstoji 10 minuta. Oblikujte kolačiće i pecite ih na limu obloženom papirom za pečenje 10-ak minuta na 200 stupnjeva ili dok ne porumene. Odmah stavite na rešetku da se ohlade.

Domaći čokolino

Sastojci (za 1 staklenku): 50 dag sitnih zobenih pahuljica, 10 dag prepečenih i no usitnjenih lješnjaka, 5-8 dag kakaa u prahu

Priprava: Pomiješajte sve sastojke i smjesu spremite u staklenku. Čokolino pripremite u omjeru 1:1,5 toplog mlijeka (sojino, rižino, zobeno) te zasladite prirodnim zaslađivačem (agavin sirup, rižin slad, javorov sirup). Ostavite pokriveno nekoliko minuta da se poveže

Palačinke s bananom i slatkim karamelom

Sastojci (za 9 palačinki): 15 dag integralnog pirovog ili pšeničnog brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 1/2 banane, 3 dl sojinog mlijeka, 1 žlica agavinog sirupa, kokosovo ili neko drugo ulje za premazivanje tave

Slatki karamel preljev: 15 dag datulja, 2 dl zobenog mlijeka, prstohvat soli, 1 žlica bademovog maslaca, 1 žlica javorovog sirupa, malo vanilije u prahu, 1 žlica kokosovog ulja

Priprava: U blenderu izmiksajte sojino mlijeko, agavin sirup i bananu te dodajte u brašno pomiješano s prstohvatom soli i praškom za pecivo. Lagano umutite pjenjačom pa ispecite manje deblje palačinke. Za slatki karamel preljev datulje namačite preko noći ili najmanje četiri sata u toploj vodi, a potom izradite u blenderu s ostalim sastojcima. Ovime možete preliti i svježe narezano voće: banane, jabuke, kruške.

Pribor

Kalas zdjelica, 6 komada 14,90 kn, Ikea; pribor za jelo, komad 25 kn; tanjur promjera 20 cm 39 kn, Zara Home

Pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić

Linker
18. travanj 2024 16:17