RECEPT DANA

Slane ružice - odličan popodnevni kolač

Danas je Cvjetna nedjelja, pravo vrijeme za ispeći jedan starinski domaći kolač i to još cvjetni.

Slane ružice su odličan izbor za sve domaćice koje često puta nemaju sreće s dizanim tijestom jer se u ovom receptu svježi kvasac mrvi izravno u brašno.

Također su odličan izbor za goste koji se najave samo nekoliko sati ranije jer ih u tom slučaju mogu dočekati ove tople i fine ružice koje možete jesti i kao pecivo, umjesto kruha.

Tijesto:

80 dkg mekog brašna

1 svježi kvasac

1 dcl ulja

1/5 l mlijeka

1 žlica šećera

1 prašak za pecivo

Ulje, mlijeko i šećer pomiješajte i malo zagrijte da se smlači, a za to vrijeme svježi kvasac naribajte u brašno. Potom zamijesite smjesu i podijelite ju na četiri jednake loptice.

Smjesa za mazanje:

1 margarin

3 žumanjka

2 žličice soli

Sva tri sastojka dobro izmiješajte mikserom.

Potom svaku onu lopticu razvaljajte i namažite smjesom, zarolajte i narežite na dijelove od nekoliko centimetara (od jedne tako zarolane rolade ispadne oko 12 ružica).

Svaki odrezani komad tijesta okrenite i stisnite lagano prstima tako da dobijete oblik ružice.

Na kraju, svaku od ružica premažite bjelanjkom i ostavite 30 minuta da se dužu.

Nakon 30 minuta stavite ih peći na 200 stupnjeva. Čim promijeni boju na dnu, kolač izvadite iz pećnice jer će vam u suprotnom biti pretvrd.

Linker
20. travanj 2024 14:52