pr
URAVNOTEŽENA PREHRANA

Sladila - čarolija okusa

Stručnjaci se slažu u tome da je najbolji način za održavanje poželjne tjelesne mase uravnotežena prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost.

Niskokalorična sladila mogu nam pomoći u smanjenju kalorijskoga unosa, a da pritom i dalje uživamo u slatkome okusu hrane i pića. Ako hranu i pića sa šećerom zamijenimo hranom i pićima zaslađenim niskokaloričnim sladilima, dnevni unos kalorija možemo smanjiti za 10 %, što nam može pomoći da smršavimo, a da pritom izbjegnemo osjećaj zakinutosti ili jaku želju za slatkim. Ako umjesto omiljenoga gaziranog pića odaberemo to piće bez kalorija, zaslađeno sladilima, smanjiti ćemo unos kalorija za 100 kcal po čaši, a ako dodatno sladilom zamijenimo žličicu šećera u toplim napicima koje popijemo tijekom dana, kalorijski će unos biti još manji!

Ovo možda ne zvuči kao velika promjena, ali male promjene u svakodnevnome načinu prehrane i više tjelesne aktivnosti sigurno će imati pozitivan učinak na našu liniju, ali i zdravlje općenito. I ne trebate se brinuti! Niskokalorična sladila potpuno su sigurna kada se konzumiraju u uobičajenim količinama u različitim namirnicama, a istraživanja pokazuju da je prosječni unos sladila putem hrane i pića znatno manji od prihvatljivoga dnevnog unosa.

%CODE1%

Linker
26. travanj 2024 08:23