BARBARA KOLAR

Sjeckam, mijesim i uživam

Toliko volim škampe na buzaru da bih ih mogla jesti svaki dan. To zna i moja mama pa kad me želi posebno raz­veseliti, dočeka me sa škampima po kojima miriše cijeli stan – kaže radijs­ka voditeljica Barbara Kolar (38), koja u paru s Duškom Ćurlićem 25. listopada počinje voditi HTV-ov show Ples sa zvijezdama.

Njezina ljubav prema ribama i plodovima mora, kaže, počela je još u ranom djetinjstvu, za jednog ljetovanja na moru.

Dok su njezini roditelji jedva probali loše pripravljenu riblju juhu, Bar­bara ju je pojela uslast, a sutradan, na ručku kod obiteljskih prijatelja, s velikim apetitom pojela je i pun tanjur škam­pi na buzaru.

Specijaliteti mediteranske kuhinje Barbari su na prvom mjestu, ali nisu joj mrska ni jela kontinentalne kuhinje, kakva su se pripravljala u njezinoj obitelji. – Moja baka Terezija, Mađarica koja je živjela u Čakovcu, fenomenalno je kuhala i pekla odlične kolače. Od nje sam naslijedila stare kuharice u kojima su recepti vrlo detaljni, primjerice, “dvanaest žutih žumanaca miješajte brzo u smjeru kazaljke na satu”, i slično. No, moja baka ne samo da je voljela kuhati nego joj je bilo važno i da se to zna. Veoma se trudila oko hrane, na radost cijele obitelji – prisjeća se Barbara dodajući da i danas žali što od bake nije naučila umijesiti i rastezati tijesto za savijaču.

Tada je pametovala baki da uzalud troši vrijeme na rastezanje tijesta, koje se može kupiti gotovo, no danas žali što nije pažljivije promatrala kako to baka radi. Barbara Kolar počela je kuhati kad joj je bilo dvadeset, ponajviše iz radoznalosti. To joj je, priznaje, bila neka vrsta opuštanja, jednako kao i ostali poslovi za koje je presudna vještina ruku – crtanje, šivanje i modeliranje. – Tako sam zavoljela i kuhanje jer tu treba mnogo sjeckati, pripremati, slagati i servirati, a u svemu to­me uživam. Obožavam ići i na tržnicu, a iako stanu­jem u bli­zini Trešnjevačkog placa, uvijek idem na onaj u Utrinama ili na Dolac.

Ondje imam svoje kumice kod ko­jih, osobito u proljeće, neumjereno ku­pujem: kad vi­dim svu tu zelenjavu, moram je kupiti, a kako živim sama, naravno da sve ne skuham pa pola toga završi kod mojih roditelja – priča Bar­bara, koja najradije kuha za društvo. Uvijek su to vr­lo komplicirana i maštovito poslužena jela koja zahtijevaju mnogo rada i truda i koja su joj pravi izazov. – Kuhanje je vrlo kreativan posao i zato me poseb­no veseli. I kad idem van na ručak ili na večeru, uvi­jek volim probati neko novo jelo, u čiju je pripravu utrošeno mnogo namirnica. U zagrebačkom resto­ra­nu Apetit imaju nekoliko takvih jela, poput ter­ri­ne od hobotnice na umaku od paprike i soje ili, pak, nabujka od buče s vrganjima.To su zapravo jed­no­sta­v­na jela koja zahtijevaju dosta truda oko pripreme, izgledaju zanimljivo i vrlo su ukusna. Kad je riječ o slatkom, volim peći kolače, osobito one vrlo zahtjevne, no ne volim ih jesti – moja omiljena slastica je sladoled koji tamanim u bezgraničnim količinama.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
26. travanj 2024 05:01