ANJELICA HUSTON

Silvestrovo u crnini

Oskarovka Anjelica Huston (57) u novu je godinu ušla u crnini oplakujući smrt svog supruga Roberta Grahama (70), glasovitog američkog kipara s kojim je u braku bez djece provela 16 godina. Robert Graham, čije monumentalne brončane skulpture krase mnoge velike američke gradove, umro je nakon kraće bolesti 27. prosinca u bolnici u Santa Monici, jedva 12 dana nakon što ga je Arnold Schwarzenegger, guverner Californije, zbog njegovih umjetničkih zasluga nagradio članstvom u kalifornijskoj Dvorani slavnih.

Graham je u Americi bio slavan ne samo zbog svojih kipova već i zbog svoje supruge, holivudske zvijezde Anjelice Huston, koju je upoznao 1990. na jednoj večeri u Los Angelesu. Iza nje je bila burna veza s kolegom Jackom Nicholsonom, koja je s bezbrojnim prekidima i mirenjima trajala skoro 17 godina, a konačno se raspala 1990. kad je Anjelica saznala da je kronično nevjerni Nicholson drugoj ženi napravio dijete.

Emocionalno opustošenoj Anjelici Huston tada već odavno razvedeni Robert Graham, miran i elegantan umjetnik džentlmenskih manira, ubrzo je postao više od utjehe pa je par 1992. uplovio u sretan brak. Kalifornijski Michelangelo Graham, koji je rođen u Meksiku, a u Californiju se doselio kad mu je bilo 11 godina, živio je i stvarao u svom atelijeru u gradiću Venice, gdje je želio dovesti i svoju novu suprugu. No, Anjelica se iz Hollywooda nije htjela preseliti u tu boemsku četvrt sve dok ondje ne sagrade kuću po njezinu ukusu. Tako je u Veniceu niknula gigantska kuća bez prozora, prava tvrđava skrivena iza 12 metara visoke ograde, u kojoj je Anjelica Huston napokon pronašla mir, a njezin suprug nastavio stvarati skulpture zbog kojih su ga prozvali “kalifornijskim Michelangelom”.

Bio je opsjednut svim aspektima ženskog tijela, a njegovi kipovi golih obezglavljenih žena često su izazivali kontroverze. Za Olimpijske igre 1984. u Los Angelesu dizajnirao je ceremonijalna vrata i komemorativni srebrni dolar, ali njegovi najbolji radovi ipak su spomenici velikanima novije američke povijesti: predsjedniku Franklinu Rooseveltu, jazz-glazbenicima Charlieju Parkeru i Dukeu Ellingtonu te boksaču Joeu Louisu.

Nevio Pintar

Linker
27. travanj 2024 04:15