NALIČJE GENIJA

Sienna Miller postaje maltretirana Hitchcockova plavuša

Drama “The Girl” britanske televizije BBC 2 pokušat će sljedeće godine prikazati opsesiju Alfreda Hitchcocka jednom od svojih poznatih plavih glumica, Tippi Hedren, poznatom iz filmova “Ptice” i “Marnie”. Ulogu tada trideset jednogodišnje Tippi odigrat će Sienna Miller , glumica, model i modna dizajnerica poznata iz filmova poput “G. I. Joe: Kobrin uzlet” i “Na rubu ljubavi”. Ostaje nada da će za Sienninu karijeru uloga značiti upravo suprotno od onoga što je snašlo Tippi kada je šezdesetih odbila Hitchcockove seksualne ucjene. Redatelj ju je, naime, ne samo seksualno opsjedao, nego je i nastojao nadgledati svaki djelić njezina privatnog i profesionalnog života. Barem tako tvrdi Donald Spoto, autor knjige “Spellbound By Beauty” iz 2008. godine koje će se budući film pridržavati.

Scenaristica filma Gwyneth Hughes kaže kako je odavno poznato da je Hitchcock svoje plavuše volio više nego što bi to bilo pristojno za profesionalni odnos, no smatra da je s Tippi je bilo najgore – za njom je bio potpuno lud i opsesivno joj je prodirao u život. Seksualno uznemiravanje nije šezdesetih godina bilo prezreno onoliko koliko bi to trebalo biti danas, pa je i Tippi, poput Grace Kelly prije nje, morala trpiti više “pažnje” nego što bi poželjela.

Šezdeset dvogodišnji redatelj zapazio ju je 1961. godine u reklami za dijetalno piće Sego, prije koje je ona uglavnom pozirala za magazine te glumila u manje poznatom mjuziklu “The Petty Girl”. Uvjeren kako je pronašao novu muzu, redatelj je zanemario glumičino neiskustvo i dao joj glavnu ulogu u klasiku “Ptice” iz 1963. U to vrijeme na vrhuncu slave, Hitchcock je nastojao Tippi pretvoriti u novu holivudsku ikonu, određujući joj kako će se odijevati i hraniti.

Tippi, koja se 1961. godine rastala od redatelja i producenta Petera Griffitha, s kojim ima kćer Melanie Griffith rođenu 1957., u početku je bila zahvalna na redateljevoj pažnji. No kako je snimanje odmicalo, Tippi se uz napornu ulogu zbog koje je morala trpiti ugrize pravih ptica, sve teže nosila s redateljevim opsesijama. Na snimanju sljedećeg filma “Marnie” napetost je kulminirala – Hitchcock se nije više samo nabacivao glumici u pauzama, već joj je i zabranio da se sa Seanom Conneryjem vozi u automobilu. Tippi je Hitchcok uvijek nastojao uhvatiti nasamo, slao joj je neželjene darove, uspoređivao rukopis na njenim pismima. Kako je glumica s redateljem bila vezana ekskluzivnim sedmogodišnjim ugovorom, nije joj bilo lako odbijati njegove seksualne ucjene, no naposljetku je to ipak učinila, kao odgovor na njegovu prijetnje da više nikada neće snimati ukoliko mu se ne poda. Držeći se ugovora, Hitchcock joj nakon toga nije dozvolio da snima s drugim redateljima, što joj je praktično uništilo karijeru, premda je uspjela snimiti nekoliko manje uspjelih filmova, no ni Hitchcock nakon “Marnie” nije snimio važan film.

Tippi, koja se nakon toga još dvaput udavala, a i danas je aktivna u osamdeset prvoj godini, blagoslovila je izbor Sienne Miller za svoju impersonatoricu.

Linker
20. travanj 2024 11:12