BORIS NOVKOVIĆ

Show ipak ne mora ići dalje

Napisali: Jasmina Rodić, Snježana Dragojević Harapin i Damir Leljak Snimili: Petar Jurica i Igor Nobilo

Odluka zagrebačkog pjevača Borisa Novkovića (39) da zbog nedavne smrti oca Đorđa, poznatog hrvatskog skladatelja, odustane od daljnjeg natjecanja u televizijskom showu Zvijezde pjevaju, izazvala je podijeljena mišljenja, ne samo njegovih štovatelja, nego i kolega glazbenika. I dok jedni smatraju kako je njegov potez potpuno opravdan gubitkom i tugom koju osjeća, drugi misle da je, bez obzira na obiteljsku tragediju, trebao nastaviti natjecanje jer publika od pjevača očekuje da pjeva i kad mu nije do pjesme. Zbog prijenosa Eurosonga prošle subote show Zvijezde pjevaju nije ni održan, pa su Borisovi navijači vjerovali da će on skupiti snagu za izlazak pred kamere i svoju bol zbog gubitka oca pretvoriti u nastup nabijen emocijama. I to ne samo zbog svoje publike nego i zbog partnerice, glumice Ive Visković (23), s kojom je ušao među četiri najbolja para u emisiji.

– Emisija je ipak prvenstveno zabavnog karaktera, a ja u tako kratkom vremenu od očeva odlaska nisam spreman za zabavu. Zahvaljujem svojoj partnerici Ivi Visković na sjajnoj suradnji i razumijevanju zbog nastale situacije. Iva, bila si mali ptić, veliki krič – objasnio je svoju odluku Boris, koji je poput svih natjecatelja vrlo gledanog showa s HTV-om potpisao ugovor. – U našem ugovoru nije predviđena klauzula za takav slučaj. Zato smo se konzultirali s BBC-jem, kao vlasnikom licencije, no oni se nikada nisu našli u sličnoj situaciji pa su nam prepustili da sami odlučimo što napraviti. Ali u ovakvim trenucima nitko i ne gleda na ugovor. Boris i Iva dobit će honorar kao da su nastupali do kraja, a Boris nam je obećao da će se pojaviti u zadnjoj emisiji, pa ćemo ih ipak još jednom gledati 2. lipnja. Procijenili smo da je tako najbolje, iako smo svjesni da smo na taj način oštetili Ivu Visković – kaže Mario Sedmak, urednik redakcije Kontakt programa HRT-a i šef projekta Zvijezde pjevaju.

Na televiziji su pokazali veliko razumijevanje za Novkovićevu odluku, svjesni da se svaka javna osoba s gubitkom članova obitelji nosi na svoj način. Boris nije imao snage izići na pozornicu i zapjevati nepuna dva tjedna nakon što je pokopao oca. No, njegov slavniji kolega Mick Jagger to je učinio isti dan kad mu je potkraj 2006. preminuo otac Joe (93). Poljubio ga je na samrtnoj postelji, odletio u Las Vegas i još te večeri održao zakazani koncert. Slično iskustvo doživjeli su i neki slavni sportaši. Braća Michael i Ralf Schumacher, vozači Formule 1, odvozili su 2003. utrku u San Marinu samo nekoliko sati nakon što im je umrla majka, kazavši kako bi ona to od njih tražila. Hrvatski rukometni reprezentativac Venio Losert prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Tunis 2005. svom je ocu Vladi, oboljelom od karcinoma, morao obećati da će igrati, što god da se desi. Vijest o njegovoj smrti primio je odmah nakon što je s reprezentacijom stigao u Afriku. No, održao je obećanje: obrisao je suze, izišao na sportski teren te tako odao posljednju počast ocu.

Linker
20. travanj 2024 00:36