VANDA WINTER

Shopping preko žice

Naviknula sam kupovati preko interneta ne samo odjeću nego i obuću. I još nijednom nisam pogriješila: uvijek pogodim pravu veličinu cipela i sandala, i sve mi pristaju kao da su rađene baš za mene – govori 24-godišnja zagrebačka glumica i pjevačica Vanda Winter, stalna članica Kazališta Komedija.

Znači li to da, zbog interneta, vrlo rijetko obilazite dućane? – Ne mogu reći da uživam u shoppingu, a kad već trebam nešto kupiti, s prijateljicom se unaprijed dogovorim da ćemo tome posvetiti pola dana. Nemam živaca niti previše surfati po internetu pa me mama često upozori da je vidjela nešto zgodno za mene i ja to samo naručim.

Birate li pomno svaki komad? – Ovisi o raspoloženju: kad sam loše volje, kupujem nekontrolirano, a ako sam dobro raspoložena, ipak razmislim. No, kad mi se nešto svidi, ne odugovlačim s kupnjom.

Jeste li kad, nakon što ste s “ulovom” stigli kući, zaključili da vam se baš ne sviđa i vratili to u dućan? – Ne, bilo bi mi neugodno to učiniti. Postoji li i zrnce sumnje da nešto nisam trebala kupiti, uvjerim se da će mi to uz nešto ipak pristajati.

Koliko vam treba vremena da se odlučite što ćete odjenuti? – Svako jutro ponavlja se ista priča: otvorim ormar, desetak minuta slažem sve moguće kombinacije i uvijek se odlučim za jednu od provjerenih. Držim se načela: glavno da je praktično i udobno, da boja ne bude kričava. Za dan, to su uglavnom traperice, majica ili košulja, jer jurim s probe na probu.

Gdje kupujete odjeću za svečanije prigode, premijere i nastupe? – Tad se volim dotjerati i biti ženstvena. Imam puno povjerenje u dizajnere Envy Rooma, koji su neke kreacije radili baš prema mojim željama. S njima surađujem već šest godina, otkako su mi osmislili styling za Zadarfest.

Koje vam boje najbolje pristaju? – S mojim svijetlim tenom i bojom kose slažu se pastelni tonovi, volim tamnoljubičastu i bež nijanse. No, najdraža mi je crvena, premda je rijetko nosim jer je veoma “agresivna”. Nedavno sam počela nositi i crnu, koju sam godinama izbjegavala, a najtamnija boja u mojoj garderobi dosad je bila tamnosmeđa.

Tko je za vas kraljica stila? – Australska glumica Cate Blanchett jer što god odjenula, na njoj izgleda privlačno. Kompletna je osoba i svu odjeću nosi s mnogo šarma i osobnosti. Posebna je i Nicole Kidman.

Kako biste opisali svoj stil odijevanja? – Moj profesor s akademije Vinko Brešan u šali ga je jednom prilikom nazvao stilom ocvale Lolite. Lolita iz Nabokova romana od mene je, naime, mlađa deset godina, a ja sam ga, odjevena u hlače s vrlo visokim strukom, majicu s čipkom i puf-rukavima, podsjećala na djevojčicu. Od tog svog romantičnog stila djevojčice još ne odustajem.

Jeste li u djetinjstvu imali svoju krojačicu? – Mama me obožavala odijevati u haljinice koje je krojačica šivala po njezinim idejama. Moja mama je dizajnirala i vlastitu vjenčanicu.

Hoće li onda kreirati i vašu vjenčanu haljinu? – Vjenčanje još nije u planu.

U kakvoj se odjeći osjećate seksepilno? – U onoj koja ističe ženske atribute, ali s mjerom, da dekolte ipak ne otkriva previše. Volim odjeću s naglašenim strukom, uz to visoke potpetice, sve u čemu se osjećam privlačnijom i ljepšom.

Kolika je najviša potpetica u kojoj možete hodati bez “nabadanja”? – Otprilike dvanaest centimetara, a da bi hod u njima bio ženstven, samo treba skratiti korak. Za jedan ispit na akademiji hodati me učio profesor Damir Munitić, a poanta je u tome da se u visokim petama hoda na prstima, a ne na peti.

Neke američke glumice osiguravaju noge na bajoslovne svote: biste li i vi to učinili? – Kad bih bila filmska zvijezda, vjerojatno bih osigurala određene dijelove svog tijela – noge, ten, oči…

Biste li pristali postati zaštitno lice neke modne ili kozmetičke kolekcije? – To bi mi bilo zanimljivo jer fotografija je ipak iluzija. I kazalište je, na kraju krajeva, također iluzija.

Što posuđujete iz ormara svog dečka? – Majice i potkošulje, ali samo na ljetovanju.

Biste li snimili reklamu za rublje? – Ovisi o stilu reklame i okruženju gdje bi se snimala. Ne bih odmah rekla odlučno “ne”, nego bih razmislila.

Bi li vam bilo neugodno razodjenuti se na sceni? – Sasvim, do kraja?! Zbog neposrednog kontakta s publikom, za koju nikad ne znate kako će reagirati, na pozornici bih bila više u strahu negoli na filmu. Pristala bih, naravno, samo iz umjetničkih razloga.

Kakav vam se nakit sviđa? – Nosim samo onaj nakit koji ima neko značenje: poput narukvice od čelika sa sličicama dvadesetak anđela čuvara, od koje se ne odvajam otkad sam je kupila prije četiri mjeseca. Često nosim naušnice u obliku srca od bijelog zlata koje sam dobila za rođendan. Posebno mi je drag i zlatni medaljon sa slikom moje bake iz mladih dana.

Što na sebi najčešće mijenjate? – Boju kose. Sad sam svijetlosmeđa, dugo sam bila plavuša, pa sam napravila rez i postala tamnokosa. Imala sam svojedobno i narančaste i plave pramenove. Kako posebnu pažnju posvećujem i noktima ukrašavam ih različitim šljokicama.

Jagoda Zamoda

Linker
19. travanj 2024 02:02