SUNCE U ZAGREBU

Shakira: Ne toleriram nepravdu

Latinodiva Shakira Isabel Mebarak Ripoll (34), nakon kokaina i Gabriela Garcije Marqueza najpopularniji kolumbijski izvozni proizvod, ponovno dolazi u Hrvatsku. Svi koji su je 2006. gledali na stadionu u Velikoj Gorici, imaju razlog više doći na njezin koncert 10. svibnja u zagrebačkoj Areni, gdje će nastupiti s opojnom smjesom novih hitova i izazovnih plesnih pokreta kojima je zaludila i svog novog dečka, španjolskog nogometaša Gerarda Piquea (24). Budući da im se ljubav rasplamsala tek ovo proljeće, možda će do ušiju za­­ljub­­ljeni branič Barcelone i maneken modne kuće Mango svoju deset godina stariju djevojku dopratiti u Zagreb, što bi bilo fer i sportski, jer i ona njega često s tribina bodri na utakmicama.

­­

U duhu vremena, Shakira je svoju vezu s Piqueom objavila potkraj ožujka porukom na twitteru, gdje je uz njihovu zajedničku fotografiju napisala: “Predstavljam vam svoje sunce”. Očito je u sunčanoj fazi jer se i njezina svjetska turneja zove The Sun Comes Out (Sunce izlazi). No, gdje su se i kako upoznali te što smjeraju, o tome dobitnica Grammyja i “katalonski Beckham” još ne žele govoriti. Nagađa se da su prve iskre među njima frcnule još lani, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, gdje je Shakira izvodila pjesmu “Waka Waka”, službenu himnu prvenstva što ga je osvojila reprezentacija Španjolske. Pje­­va­­čica je, doduše, tada još bila zaručnica biznismena Antonija de la Ruea (37), starijeg sina bivšeg argentinskog predsjednika, s kojim je provela punih 11 godina, a službeno prekinula u siječnju, navodno zbog njegove nevjere. Osim Piquea, prekidu njihove veze najviše se razveselio Antonijev otac Fernando de la Rue, koji Sha­­­­kiru smatra djelomice odgovornom za krah svoje političke karijere. Naime, Antonio i Shakira su početkom stoljeća usred argentinske financijske krize otvoreno živjeli na visokoj nozi, što nije bilo politički mud­­ro jer je revoltiralo široke narodne mase od kojih je predsjednik De la Rue tražio da stegnu remen. U jeku demonstracija protiv De la Rue prosvjednici su Shakiri vikali da novac ne troši na luksuz, nego na vraćanje ar­­gentinskog vanjskog duga. Kad je Fernando de la Rue u prosincu 2001. bio svrgnut s vlasti, iz mnogih argentinskih prodavaonica CD-a naglo su nestali i Shakirini albumi, no u ostatku svijeta njezina je popularnost i dalje rasla.

­­

Argentinci ipak nisu bili pravedni prema Shakiri jer ona svoj pošteno zarađen novac, a ima oko 40 milijuna dolara, ne troši samo na luksuz. Priuštila si je apartman u Miamiju, kuću i glazbeni studio na Bahamima, stan u svom rodnom gradu Barranquilli i farmu u urugvajskom ljetovalištu Punta del Este, no obilato pomaže i ljudima u nevolji, osobito djeci. Još 1997. osnovala je dobrotvornu zakladu Pies Des­cal­zos (Bosonogi) koja obnavlja škole u Ko­­lumbiji. U međuvremenu je postala i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, a kako je često primaju premijeri i predsjednici država, svoju popularnost pametno koristi kako bi pažnju svjetskih lidera usmjerila na humanitarne probleme.

– Rođena sam u nerazvijenoj zemlji gdje sam se nagledala svakakvih nepravdi koje više ne mogu to­lerirati – kaže Shakira. – Kad mi je bilo devet godina, moj otac je izgubio svoju draguljarnicu, a ja sam teško podnosila promjene koje su uslijedile i bila nesretna što više nemamo veliki televizor i klimu. Zato me mama jednog dana izvela na ulicu da mi pokaže kako žive djeca koja zaista nemaju ništa, koja snifaju ljepilo da bi zavarala glad. Od tog dana želim činiti dobro.

Nevio Pintar

Linker
23. travanj 2024 23:27