Traci Lawson / Flickr
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

SEZONA PREHLADA Jačajte imunitet na prirodan način

Slab imunološki sustav smatramo najvećim krivcem za brojne sezonske bolesti, posebice prehlade i gripe, a najčešće reagiramo nakon što osjetimo prve simptome bolesti. Umjesto toga, preporučili bismo vam da djelujete preventivno i već sada učinite koliko možete za svoje zdravlje i imunitet.

Donosimo vam deset odličnih savjeta i trikova koji jačaju imunitet i koje biste trebali svakodnevno prakticirati ukoliko želite ovu sezonu provesti zdravi i funkcionalni.

1. Dobro se naspavajte i kontrolirajte stres u svom životu jer će nedostatak toga rezultirati povećanjem hormona kortizola koji usporava i potiskuje rad imuniteta.

2. Izbjegavajte duhanski dim jer on štetno djeluje na imunološki sustav te uzrokuje bronhitis i upalu pluća kod odraslih, a kod djece i upalu srednjeg uha.

3. Pijte manje alkohola ili ga u potpunosti izbjegavajte jer njegova konzumacija povećava opasnost od raznih infekcija pluća.

4. Jedite puno povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki koji će vašemu tijelu dati hranjive tvari, nužne za snažan imunitet.

5. Imajte na umu važnost konzumacije probiotika koji pomažu kod učestalih respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.

6. Provodite vrijeme na suncu jer sunčeva svjetlost aktivira proizvodnju vitamina D, koji je važan u održavanju zdravlja.

7. Jedite što više češnjaka koji na mnoge načine pomaže zdravlju organizma. Dodajte ga u hranu neposredno prije posluživanja.

8. Bavite se nekom tjelovježbom jer ona potiče cirkulaciju koja omogućuje stanicama imunološkog sustava slobodno kretanje kroz tijelo.

9. Konzumirajte med koji se smatra eliksirom zdravlja. Med ima antimikrobna i antioksidacijska svojstva i tako jača imunitet i zdravlje.

10. Jedite kiseli kupus koji se smatra zaštitnikom probave i imuniteta te bi se na jelovniku trebao naći svaki dan.

Linker
24. travanj 2024 05:32