Mom the Barbarian / Flickr
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Sezona je prehlada - PROBIOTICI su ono što vam treba

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, dobre bakterije koje primijenjene u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Kako mnogi žive ubrzanim i stresnim životom, često zaboravljaju na važnost pravilne prehrane koja će im pomoći u normalnom funkcioniranju organizma, imuniteta i zdravlja općenito.

Mikroflora koja postoji u crijevima čovjeka sadrži dobre i loše bakterije. Kako bi organizam bio zdrav i u funkciji, potrebno je uspostaviti ravnotežu između tih bakterija, a probiotici čine upravo to – uspostavljaju ravnotežu koja je narušena uslijed bolesti, konzumiranja lijekova ili stresa te tijelo vraćaju u stanje zdravlja i balansa.

Sezoni prehlada i gripa probiotici mogu biti od velike pomoći te osim što će pomoći o ozdravljenju, dodatno će osnažiti organizam i pomoći u stvaranju jačeg imuniteta.

  • pomažu kod proljeva, konstipacije te infekcija mokraćnog sustava
  • snižuju kolesterol i krvni tlak
  • čuvaju zdravlje majke i fetusa te sprečavaju vaginalne infekcije
  • pomažu u prevenciji rasta štetnih bakterija uslijed stresa te povećavaju otpornost na stres
  • smanjuju upale i pomažu kod želučanih tegoba
  • osnažuju imunitet na način da poboljšavaju imunološke funkcije

Hrana bogata probioticima

Probioticima su bogati mliječni proizvodi poput jogurta, kefira, acidofilnog mlijeka i sira, a možete ih pronaći i u fermentiranim namirnicama poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca.

Bitno je za naglasiti kako je probiotike potrebno uzimati najmanje 5 puta tjedno da bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrofloru.

Linker
18. travanj 2024 12:48