Noël Zia Lee / Flickr
ZDRAVLJE NA JELOVNIKU

Sezona je ljubičastog voća i povrća - prirodnog lijeka protiv starenja

Kupovina namirnica u sezoni je najzdraviji, ali i najisplativiji način održavanja zdravog životnog stila. Posjećujete li tržnice zasigurno ste primjetili plave i ljubičaste plodove koji prizivaju hladnije jesenske dane, ali i našem organizmu nude prirodan lijek proiv starenja.

Prilikom sljedećih nekoliko posjeta tržnici posebnu pažnju obratite na sezonsko voće kao što su šljive i grožđe, ali i na bogatu ponudu povrća koju čini cikla, patlidžan, crveni kupus, ljubičasti luk i crne masline.

Tajna ljubičastog, plavog i tamnocrvenog voća i povrća leži u činjenici da je prepuno antioksidansa – spojeva koji naš organizam čiste od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju propadanje stanica i štite nas od starenja.

Znanstvenici kažu da što je plod tamniji, ima više antioksidansa, a sve voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonide koji kontroliraju krvni tlak i jačaju naš imunitet.

Mnogima omiljena jesenska namirnica zasigurno je grožđe. Konzumirate li crno znajte kako organizmu činite veliku uslugu jer ono detoksificira i čisti organizam te potiče mršavljenje, a u njemu se nalazi i mnoštvo minerala, vlakana i proteina.

Šljive biste također trebali konzumirati, posebice ukoliko patite od problema s koncentracijom ili imate manjak kalija čiji nedostatak uzrokuje umor organizma.

Zato se potrudite da barem u sljedećih nekoliko tjedana iskoristite ljubičaste i plave nijasne te svom jelovniku dodate malo boje koja vam jamči zdravlje, ali i mladolik izgled.

Linker
30. studeni 2022 10:46