EKSKLUZIVNO U GLORIJI

Severina: Glava na pladnju zbog ljubavi

Ne volim portrete, ali prije 15 godina zastala sam ispred slike Tereze Kesovije i pomislila: “Kad bi barem i mene Dimitrije Popović naslikao”. Čekala sam strpljivo do preklani, kad mi je prijateljica, koja nas je i upoznala, za rođendan darovala moj portret naslikan Dimitrijevom rukom. Gledajući u tu sliku – na kojoj sam i stara i mlada, i sretna i sjetna – vidjela sam kako ću izgledati u starosti. I negdje u dubini duše osjećala sam da to nije kraj, da ćemo se nas dvoje još sresti jer se ne možemo izbjeći. Pa kad mi je predložio da budem njegova Saloma, bila sam počašćena i radoznala – kaže 38-godišnja splitska pjevačica Severina Vučković , koju je nakon psihologinje Petre Vrkljan kao Judite i glumice Dore Lipovčan kao Marije Magdalene slikar Dimitrije Popović odabrao za novu muzu iz ciklusa intrigantnih biblijskih heroina.

A projekt Saloma za oboje je bio veliki izazov. Zagrebački slikar crnogorskog podrijetla, veliki štovatelj renesansnog genija Leonarda da Vincija i kipara Ivana Meštrovića , za mnoga svoja djela inspiraciju je pronašao u biblijskim motivima. Njegove su muze stvarne, mogu se vidjeti na izložbama i od njih dobiva neverbalne povratne odgovore za mnoga umjetnička propitkivanja.

Pjevačica u kojoj čuči glumački nerv i koja je talent pokazala u kazalištu, na filmu i gostujući u humorističnim TV emisijama, i jednako se dobro snalazi na glazbenoj pozornici, kazališnim daskama ili modnoj pisti, a k tome i zanosno izgleda, u njegovim je vizijama bila idealna Saloma. Bilo je još slikara koji su slikali Severinu, ali pristala je pozirati samo Dimitriju Popoviću. I ne samo za portret, već za cijeli ciklus koji je rađen pune dvije godine.

– Svako fotografiranje za mene je izazov – kaže Severina – ali ovo je bilo posebno iskustvo. Iako i dalje žalim za Marijom Magdalenom, polaskana sam što ću biti Saloma, jedna od najintrigantnijih žena u povijesti kršćanstva.

Dubravka Tomeković Aralica

Pročitali ste skraćenu verziju teksta – cijeli tekst i više fotografija pronađite u novom broju Glorije (br. 810), koji je na kioscima od 15. srpnja, ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
24. travanj 2024 03:22