OBJAVLJENE NOMINACIJE

Serija Sergija Mimice Gezzana nominirana za Emmy

Objava nominacija za nagradu Emmy u televizijskom svijetu iščekuje se jednako nestrpljivo kao i nominacije za Oscare u filmskom. Melissa McCharty i Joshua Jackson pročitali su nominacije za nadolazeću 63. dodjelu nagrada Emmy, koja će se održati za malo više od dva mjeseca, 18. rujna, u Los Angelesu.

Sasvim očekivano, u kategoriji najbolje dramske serije borit će se Carstvo poroka, slavna serija Martina Scorseseja čija se radnja odvija u vrijeme prohibicije u New Jerseyju, zatim dobro poznati Dexter, Friday Night Lights, Dobra žena, Momci s Madisona i Igra prijestolja, još jedna nova HBO-ova serija, smještena u fantasy svijet koja prati kraljeve i kraljice, vitezove i otpadnike, lažljivce i plemiće u borbi za moć u zemlji u kojoj ljeto traje desetljećima, a zima može trajati cijeli život.

­­

Što se tiče glavnih uloga u dramskim serijama, na zlatnom popisu su se našli glumci Jon Hamm (Momci s Madisona), Hugh Laurie (Dr. House), Kyle Chander (Friday Night Lights) Michael C. Hall (Dexter), Timothy Olyphant (Justified), Steve Buscemi (Carstvo poroka), dok će se od ljepšeg dijela ekipe nominacijama pohvaliti Elisabeth Moss (Momci s Madisona), Mariska Hargitay (Zakon i red: Odjel za žrtve), Kathy Bates (Harry’s Law), Mirielle Enos (The Killing), Julianna Marulies (The Good Wife) i Connie Britton (Friday Night Lights).

U nominacijama za sporedne dramske uloge ponovno prednjače Momci s Madisona i Dobra žena, dok je u cjelokupnom glumačkom dijelu nominacija najviše razočarala Igra prijestolja. Ipak, prema nekim predviđanjima, upravo ova serija mogla bi odnijeti Emmy u kategoriji drame.

­­

‘Zabavniji’ dio nominacija čine komedije Glee, Moderna obitelj, Teorija Velikog praska, Televizijska posla (’30 Rock’), Parks & Recreation i U uredu, a glumci nominirani za glavnu mušku ulogu su Matt LeBlanc (Episodes), Jim Parsons i Johnny Galecki iz Teorije Velikog praska, Steve Carell (U uredu), Louis C.K. (Louie), dok su glavni glumac i glumica iz serije Televizijska posla osvojili svoje nominacije – Alec Baldwin i Tina Fey.

U kategoriji glavnih i sporednih glumaca najviše nominacija ostvarila je Moderna obitelj, humoristična serija iza koje kreatori Fraisera i u kojoj pratimo tri različite obitelji koje satrirčno promatra ‘nevidljivi’ snimatelj dokumentarca. Hoće li se to ostvariti ili ne, možemo samo nagađati.

­­

Pozornost svakako treba posvetiti i sinu veliku hrvatskog filmaša Vatroslava Mimice, 54-godišnjem Sergiju Mimici Gezzanu, koji je redatelj mini-serije Stupovi zemlje (‘The Pillars Of The Earth’), snimljene prema povijesnom romanu Kena Folleta, prodanom u 18 milijuna primjeraka diljem svijeta. Njegova serija nominirana je u kategoriji mini-serije i filma, a najveću prijetnju u osvajanju zlatnog kipića predstavljaju mu dvije kostimirane serije – Mildred Pierce s Kate Winslet i Guyjom Pearceom u glavnim ulogama, serija čija radnja se odvija u Karliforniji 1930-ih godina i fokusirana je na požrtvovnu majku koja pokušava preživjeti Veliku depresiju, te britanska serija Downton Abbey koja prati aristokratsku obitelj i njihove sluge u vrijeme vladavine kralja Georgea V.

Za rezultate ipak trebamo pričekati rujan, a dotad cjelokupne nominacije možete pogledati na službenoj stranici nagrade Emmy.

Linker
19. travanj 2024 15:36