EKSKLUZIVNO: LUCY LAWLESS

Seks je jači od mača

Uloga u hit-serijalu za glumce je i blagoslov i prokletstvo. Blagoslov jer postaju popularni, a prokletstvo zato što se lako može dogoditi da ih publika pamti samo po jednom liku, kao što se dogodilo novozelandskoj glumici Lucy Lawless (42), koja se proslavila glavnom ulogom u serijalu “Ksena – Princeza ratnica”. Iako se prestao snimati prije gotovo deset godina, ona je tek rijetko uspijevala izaći iz njegove sjene.

No, zahvaljujući serijalu “Spartak: Krv i pijesak”, koji se u Hrvatskoj prikazuje na programu HBO Adria, Lucy Lawless ipak je dobila priliku da promijeni svoj glumački imidž. U priči o najpoznatijem gladijatoru iz staroga Rima, prepunoj seksa i nasilja, glumi Lukreciju, manipulativnu suprugu vlasnika robova, koja umjesto mača kao oružje koristi – seks.

Zlobnici mogu reći da je ovu provokativnu ulogu dobila preko veze jer je producent “Spartaka” njezin suprug Robert Tapert. No, kako su svoju romansu započeli na snimanju “Ksene”, njihove su poslovne i privatne veze bile isprepletene i prije ovog serijala. Imaju dva sina – osmogodišnjeg Judaha Mira i 10-godišnjeg Juliusa Roberta – a s njima živi i njezina 21-godišnja kći Daisy, koju je dobila u braku s Garethom Lawlessom. Lukrecija je, kao i Ksena, opasna žena, ali ne koristi oružje, već šarm i seksualnost. Je li vam lakše glumiti nju ili princezu ratnicu? – Zapravo mrzim tučnjave i akcijske scene pa sam rado prihvatila ovu ulogu. Mnogo je veći izazov pokazati ženu koja manipulira drugima samo uz pomoć svojeg mozga. Uživala sam glumeći je. Seks je bolje oružje od mača.

Jeste li ulogu Lukrecije i prihvatili kako biste se odmaknuli od imidža Ksene? – Meni taj imidž nije predstavljao problem. Serijal je bio odličan i zahvalna sam za tu ulogu, jer me proslavila. No, tek kad su mi producenti rekli kako su se iznenadili kad su vidjeli da u “Spartaku” potpuno drugačije izgledam, shvatila sam da me pamte samo kao Ksenu.

Koja je vaša najjača strana u privatnom životu? – Mogućnost da se predam drugima, makar bi mnogi rekli da to nije vrlina, nego mana. Neki misle da sam snažna žena, što je možda točno, no imam i mnogo obveza. Majka sam i supruga, i te su mi uloge najvažnije. Tako se ponašam i na snimanju. Ako redatelj želi da skočim iz aviona, to ću i napraviti, ali tek nakon što se pobrinem da djeca dobiju ručak. Je li vam teško uskladiti majčinstvo i posao? – Moram priznati, posljednjih godina nije, jer nisam mnogo radila. Odradila bih sporednu ulogu u nekom filmu ili glumila u nekoliko epizoda nekog serijala, pa u prosjeku nisam radila više od tjedan dana mjesečno. Nije to strašan tempo pa sam imala vremena za djecu. Sa “Spartakom” je bilo drukčije, jer je uloga veća, ali ni djeca više nisu mala, pa sam uz pomoć dadilje sve stigla. Uostalom, rodila sam rano, kad mi je bilo dvadeset godina, i sjajno sam se osjećala. Budući da sam se morala brinuti za kćer, sve sam shvaćala ozbiljnije i nisam se zafrkavala: za svaku audiciju sam se pomno pripremala i uvijek bih dvaput promislila prije nego što bih prihvatila neku ulogu. Majčinstvo mi je, zapravo, pomoglo da stvorim karijeru.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli razgovor s Lucy Lawless pročitajte u aktualnom broju Glorije (br.808).

Linker
02. svibanj 2024 13:44