NA ODVIKAVANJU

Sedam ženskih grijeha

PRETJERANO SUNČANJE Kad kažemo “koža sve pamti”, znači da se u njoj – i na njoj – još od djetinjstva akumuliraju oštećenja izazvana suncem. A ta oštećenja – grubost i hrapavost na površini, bore, pigmentacijske mrlje i neelastičnost – postaju vidljivi već oko 30. godine. Stoga, ako ste roditelj, ne puštajte svoje dijete na plažu bez kreme sa zaštitnim faktorom 30, a to se odnosi i na vas – želite li sačuvati prirodne obrambene potencijale kože. PUŠENJE Ako vam nijedan drugi razlog nije dovoljno snažan da prekinete s ovim porokom, pogledajte u ogledalo svoj pušački ten. Naravno, bez make-upa. Lice vam je malo sivkasto? Ili žućkasto? Oko usana su vam se urezale okomite borice? To je ipak malo previše za vaših 35 ili 40 godina, kad biste trebali uživati u zreloj blistavosti kože koja se napokon riješila prištića. Drage moje, to su vam učinili nikotin i dim, koji mehanizmom oksidativnog stresa štete vezivnim vlaknima i stanicama kože. Pomislite što tek rade vašim plućima, grlu, krvnim žilama… ALKOHOL Bilo bi suludo očekivati da se posve odreknete alkohola. Takvi čistunci baš nismo, niti to želimo od vas napraviti: radi se naprosto o tome da s pićem ne treba pretjerivati. Jedna čaša vina sasvim je dovoljna da se malo opustite, no ako nakon nje posegnete za drugom, kočnice će previše popustiti pa će uslijediti i treća… Dakle, disciplinirajte se i naučite se sami sebi – ili drugima, ako vas previše nagovaraju – reći “ne”. U suprotnom, kad prijeđete četrdesetu, vidjet ćete posljedice – podočnjake, podbuhlost, višak kože… POGREŠAN ODABIR PROIZVODA ZA NJEGU Hidratacija je ono što nam svima – bez obzira na to koji tip kože imali – u svakom trenutku treba. Dakle, hidratantne kreme i sprejeve s termalnim vodama može svatko koristiti. No, sve ostale potrebe moraju se rješavati individualno. MASNOJ koži trebaju preparati koji će matirati T-zonu, na kojoj je pojačan rad lojnih žlijezda . Za KOMBINIRANU kožu preporučujemo hidratantne emulzije – pogotovo one u boji koje će ujednačiti ten pa nije potrebno korištenje tekućih pudera. SUHA I OSJETLJIVA koža često burno reagira pa je poželjno da krema ne sadrži mirise i konzervanse jer su to najčešći alergeni, a uz to potražite na deklaraciji sastojke Tinosorb, titanijski dioksid, cinkov oksid, Parsol i Mexoryl – sve su to fotoprotektivni sastojci koji dobro štite kožu od sunčevih zraka.

IGNORIRANJE MADEŽA Broj oboljelih od melanoma – najzloćudnijeg karcinoma kože – u posljednjih se deset godina u Hrvatskoj povećao za osam posto, a čak trideset posto slučajeva razvije se iz madeža. Jendom godišnje, stoga, treba otići na pregled madeža kod dermatologa.

PREČEST PILING Jednom do dva puta mjesečno – sasvim je dovoljno, i kad je riječ o licu i tijelu. Piling tretman granulama, odnosno kemijsko-mehanički piling (AHA + granule) može vratiti svježinu i sjaj koži, omekšati je i očistiti pore pa se posebno preporučuje osobama masne i grube kože. Radi se isključivo u večernjim satima, kako bi se koža do jutra stigla oporaviti. Previše eksfolijacije može izazvati iritacije u obliku ljuskavih, hrapavih područja kože, osjetljivih na dodir.

ISTISKIVANJE PRIŠTIĆA Sjedite osamljeni kod kuće, gledate televiziju i grickate kekse. Hvata vas nervoza zbog još jedne neiskorištene subote i – umjesto da nabacite na sebe najseksi kombinaciju i izjurite van – odjurite do ogledala i počnete istiskivati prištiće. E, to je najgori od svih dosadašnjih grijeha jer poražavajuće djeluje ne samo na izgled nego i na – psihu.

Sonja Mlinar

Linker
19. travanj 2024 08:31