Garry Knight/Flickr
MISLITE NA ZDRAVLJE

Savršeni međuobroci - umjesto čipsa grickajte mrkvu i bučine sjemenke

Niste jako gladni ili niste uopće, ali biste gricnuli nešto fino – bilo da želimo jesti iz dosade ili nervoze, hrana nas uvijek može zaokupiti, smiriti, utješiti i pričiniti nam zadovoljstvo.

No, iako kolači, čokolada i čips neupitno budu veliki užitak kao mali međuobrok, dugoročno gledano, bilo bi pametnije da svoje tijelo počnemo navikavati na neke zdravije međuobroke.

Grickanje zdravih namirnica na dnevnoj bazi može uvelike utjecati na vaše zdravlje i od njih ćete imati mnogo više koristi nego od naprimjer čipsa.

Evo naših prijedloga:

1. Mrkva – osim što je opće poznato da je dobra za vid, mrkva ima pozitivan utjecaj i na naše zube i desni, kao i na izgled kože – ovo povrće sprečava preuranjeno starenje kože i pojavu bora.

2. Bučine sjemenke – u zadnje vrijeme promoviraju se kao superhrana koja pruža velike blagodati za organizam, a posebno se ističe njihov povoljan utjecaj na zdravlje očiju i kože. Bučine sjemenke sadrže kolagen koji čuva elastičnost kože, a sadrži i takozvani dobar kolesterol. Potiču i rast kose i sprečavaju pojavu peruti.

3. Jabuka – puna vitaminia i minerala i jaki antioksidans koji pročišćava organizam i pomaže pri izlučivanju štetnih tvari iz tijela. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan čuva zdravlje.

4. Med – žličica meda na dan također osigurava zdravlje – med ima jako antibakterijsko djelovanje i jača imunitet, a poznat je i njegov učinak na jačanje živčanog sustava.

5. Grčki jogurt – pun je dobrih bakterija znanih kao probiotici koji osiguravaju zdravlje probavnog trakta.

6. Tamna čokolada – čuva vas od UV zračenja i poboljšava cirkulaciju.

7. Bademi – obiluju vitanimom E i čine čuda za našu kožu i kosu, a povoljno djeluju i na mozak i koncentraciju.

Linker
20. travanj 2024 03:09