Možete biti vitki i uživati u divnoj hrani – poručuje jedan od vodećih američkih kuhara Art Smith, koji je i sam uspio smršaviti preko 50 kilograma zahvaljujući promjeni prehrambenih navika. Smith je kuhao i za Oprah Winfrey i to naoko nimalo zdravu prženu piletinu, a potom je svoje iskustvo s desetak kolega prenio u knjizi “Ostanite mršavi: lekcije o hrani i životu najboljih američkih kuhara”. Svaki od chefova zastupljenih u knjizi odudara od stereotipa o debelim kuharima i može ponuditi savjet kako uživati u hrani, a ostati vitak.
1. Jedite zobeno brašno i zobenu kašu. Kuhar Nate Appleman na taj je način izgubio 45 kilograma, a Art Smith jede je s bobičastim voćem. Rick Moonen u nju dodaje cimet, papar i javorov sirup.
2. Koristite kisele dodatke. Malo limunova soka ili octa može značajno unaprijediti okus jela bez potrebe za dodatnim kalorijama ili mastima. Limeta, grejp ili limun također će osvježiti vaše jelo i učiniti ga oku privlačnijim. Chef Michael Psilakis koji je ovim trikom smršavio 36 kilograma kaže da kiselost od hrane čini pravi roller coaster.
3. Premjestite voće iz frižidera na stol jer ćete instinktivno posegnuti za onim što je ispred vas. Na taj si način šaljete poruku – to je ono što trebam jesti.
4. Prestanite jesti na silu. Koliko ste puta obrok dovršili samo zato jer ste ga masno platili? Ako vam je ostalo puno, a osjećate se sito, zamotajte za sljedeći obrok. Nemojte se sramiti zatražiti “za ponijeti” ni u restoranu jer kuhari nisu snobovi.
5. Podignite temperaturu ljutim dodacima poput čilija. Čili vam može pomoći u mršavljenju jer ubrzava metabolizam – kaže Rick Bayless, vlasnik Frontera Grilla u Chicagu. Osim toga, učinit će da se osjećate bolje nakon što vam aktivira sve pupoljke u ustima. Rick predlaže pire od čilija koji se može koristiti uz grah, ribu, piletinu, pa čak i juhu.