Flickr
ORGANSKI DOM

Savjeti za čišćenje kućanskih uređaja

Kuhinjski uređaji mogu biti pravo leglo bakterija, gljivica i plijesni, ali i izvor neugodnih mirisa. Kako biste to spriječili i održali svoj dom zdravim, predlažemo da se držite ovih nekoliko savjeta koje smo vam pripremili.

U knjizi Organski dom, Rosamonde Richardson pronaći ćete odlične savjete kako dom držati čistim bez kemikalija i na prirodan način. Tako primjerice za čišćenje kuhinjskih uređaja, kaže autorica, važno je primijeniti neabrazivno sredstvo jer se njihova površina lako igrebe i ošteti.

Hladnjaci

Unutrašnjost hladanjaka očistite pastom od sode bikarbone (4 žlice sode bikarbone pomiješajte s 4 žlice vode). Pasta će očistiti prljavštinu, ali i ukloniti neugodne mirise.

Ugljen također upija mirise iz hladnjaka, kao i mirise kućnih ljubimaca. Napunite posudu ugljenom i ostavite je u hladnjaku jedan dan.

Obrišite vrata hladnjaka vlažnom krpom ili sredstvom za pranje prozora.

Kako ispravno spremiti namirnice u hladnjak?

Perilice

Perilica se čisti tako da je uključite praznu i stavite na vrelo pranje, uz 600 ml bijelog octa koji ćete uliti u odjeljak. Učinite to nakon svakih 20 pranja.

Redovito čistite odjeljak za detardžent; pažljivo ga uklonite, namočite, a zatim istrljajte ostatke detardženta koji bi mogli začepiti perilicu.

Čajnici

Kamenac u čajniku uklonite tako da ga ispraznite i ulijete bijeli ocat do ruba. Ostavite ga tako jedan sat. Isperite hladnom vodom. Zatim ulijte svježu vodu do ruba, prokuhajte pa izlijte.

Pećnice

Unutrašnjost pećnice istrljajte mokrom čeličnom vunom, a zatim na prljava mjesta pospite sodu bikarbonu i potom istrljajte vlažnom krpom.

Mikrovalne pećnice

Pomiješajte 115 ml vode i dvije žlice sode bikarbone u posudi za mikrovalnu pećnicu. Vratite posudu s mješavinom u mikrovalnu i uključite je na maksimum pa pustite da radi 2 minute. Zatim izvadite posudu i očistite unutrašnjost.

Savjeti kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje i zdravlje

Linker
26. travanj 2024 06:12